Mój nr 1 - chleb ziemniaczano-czosnkowy

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Liska @ 19 Jan 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=226928W wersji oryginalnej jest z rozmarynem - jeśli ktoś go nie ma albo nie lubi, może pominąć.
Czosnek również.
Przepis Reinharta, lekko (??? ;) ) uproszczony.
Ze wszystkich chlebów, jakie upiekłam do tej pory, ten smakuje mi najbardziej - ma cienką i chrupiącą skórkę o lekkim zapachu ziemniaków, miąższ ładnie podziurkowany i nie za suchy.
Z podanych proporcji wychodzą dwa małe bochenki.

Wieczorem, w dzień poprzedzający pieczenie:
Biga:
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży
3/4 szkl wody
Wszystko mieszamy i zagniatamy.
Smarujemy łyżką oliwy, przykrywamy folią i zostawiamy na noc.
Rano dodajemy:
3 szkl mąki pszennej (ja mieszam zwykłą, razową i orkiszową)
1.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków (to mniej więcej dwa średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i ugniecione)
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
3/4 szkl wody
4 łyżki posiekanego, podsmażonego lub podpieczonego czosnku (ja użyłam czosnku w płatkach)
Wszystkie składniki dodajemy do bigi i zagniatamy ciasto.
Powinno być dosyć luźne, ale nie lejące i nie klejące.
Ciasto powinno odchodzić od rąk i być sprężyste.
Robimy z niego kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy do wysrośnięcia w temp. pokojowej przez 2 h.
Następnie dzielimy na 2 części i formujemy bochenki - ja zrobiłam okrągłe.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 h, do czasu aż podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st C.
Wyrośnięte bochenki nacinami i smarujemy oliwą, dzięki której będą potem złociste i lekko błyszczące.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
Po upieczeniu dobrze studzimy i dopiero potem kroimy.
Smacznego!!!!

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witam Chlebowych Mistrzów! Jako początkująca "chlebowiczka" chciałam powiedzieć, że pierwszy chleb upiekłam z podobnego przepisu. Dałam surowy czosnek z praski i starkowaną na jarzynówce cebulę. Nie wpadłam na to, aby przypiec jedno i drugie. Chleb wyszedł aromatyczny i zrobiłam z niego grzanki do świątecznego żuru. Smakowało wybornie. Niestety, nie mam zdjęcia z tego wyczynu. Ale za to dzisiaj zrobiłam chlebek z przepisu na opakowaniu glukozy (nie ma to byc reklamą- firmy Delekta). Nazwałabym to raczej bułeczkowym chlebem, bo dodatek rodzynków powoduje, że jest bardziej bułką nadającą się do masła. Acha, są w nim ziarna słonecznika i dyni.
Miałam problem z nacięciem chleba, ale wpadłam na pomysł aby użyć nożyczek. Udało się, byłam bardzo dumna - do czasu, bo widzę, że inni też na to wpadli. Ale metoda, godna polecenia.

Z góry przeprasza za zdjęciowe komplikacje. jako początkująca miałam problem z załączeniem fotki.
im000786gy5.jpg

Załączniki

• IM000786.JPG
    IM000786.JPG
    785.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IM000786.JPG
    IM000786.JPG
  • IM000786.JPG
    IM000786.JPG
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
Korzystajac z weekendu i z tego, ze mozna rano troche czasu poswiecic dla kuchni upieklam dzis ten chleb. Staralam sie trzymac przepisu, tyle ze zamiast maki orkiszowej dalam orkiszowa razowa (taka mialam). Czosnku i rozmarynu dalam troche na oko i bylo nieco mniej niz w oryginale. Czuc je bardzo, ale to bardzo delikatnie.
Jako, ze nie mam jeszcze zbyt duzej wprawy w formowaniu chleba nieco sie on "rozjechal" i w rezultacie powstaly 2 dosc plaskie bochenki.

Pieklam 35 min. w 230°C i bylo to zbyt dlugo, bo chleb sie spiekl za bardzo od gory. Bardzo mnie to zdziwilo, bo do tej pory zawsze musialam piec nieco dluzej niz maksymalny czas pieczenia podawany w przepisach. (A moze po prostu powinnam go przykryc folia od gory?
gruebel_2.gif
)

W przekroju wyglada tak:

100_7589.JPG

Chleb jest smaczny, ale nastepnym razem postaram sie dodac jeszcze wiecej zarowno czosnku, jak i rozmarynu. Mam nadzieje, ze bedzie jeszcze lepszy.
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Super mięciutki i wilgotny jest ten chlebek, rewelacja, trochę mi się sfajczył od góry na węgiel, więc kolejnym razem zmniejszę temperaturę do 200, bo chyba mój piekarnik zbyt bardzo mocno grzeje.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy