Witam.
Podaje moj pierwszy przepis. Ulubiony przez moja rodzine tort.
Ciasto:
- 90g masla
- 150g czekoladowej polewy
- 6 jaj
- 255g cukru
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 słoik wiśni (720ml)
- 3 paczki cukru waniliowego (male)
- 3 lyzki (płaskie) mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody (do rozmieszania mąki ziemniaczanej)
- 750ml słodkiej smietany
- 3 paczki wzmacniacza do smietanki
- 6 łyżek wiśniówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciasto.
Masło i polewę czekoladową rozpuścić na parze. Jajka rozdzielić, żółtka i 75g cukru ubić na krem. Białko ze szczyptą soli ubić dodawając 100g cukru i nadal ubijać. Do masy dodać przesianą mąkę i roztopioną polewę z masłem.Wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Jest to porcja ciasta na tortownice 26 centymetrową. Lekko podgrzać piec. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (zależy od pieca). Ciasto ostudzić.
Masa.
Wiśnie oddzielić od kompotu (powinno zostać 400ml kompotu,jeżeli jest mniej dopełnić na przykład wodą). Dodać jedną paczkę cukru waniliowego i 80 g cukru. Zagotować. Mąke ziemniaczaną wymieszać z wodą. Dodać do gotującego się kompotu. Ugotować kisiel(dodać do niego 3 łyżeczki żelatyny). Na koniec wsypać wiśnie, wymieszać troszeczkę i lekko podgotować. Całą masę ostudzić.
Ciasto przekroić na 3 części. Dolną część ciasta skropić trzema łyżkami wiśniówki, nałożyć masę wiśniową, przykryć drugą częścią ciasta. Ubić 750ml śmietany, dodać pozostały cukier waniliowy (ze wzmacniaczami). 1/3 ubitej śmietany posmarować drugą część ciasta, przykryć trzecią częścią. Resztą śmietany posmarować cały tort. Ozdobić tartą czekoladą. Schłodzić około 3 godzin.
Pozdrawiam
Klikając poniżej można zobaczyć mój wypiek
http://free.of.pl/l/lukasz.f/img/tort.JPG
Podaje moj pierwszy przepis. Ulubiony przez moja rodzine tort.
Ciasto:
- 90g masla
- 150g czekoladowej polewy
- 6 jaj
- 255g cukru
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 słoik wiśni (720ml)
- 3 paczki cukru waniliowego (male)
- 3 lyzki (płaskie) mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody (do rozmieszania mąki ziemniaczanej)
- 750ml słodkiej smietany
- 3 paczki wzmacniacza do smietanki
- 6 łyżek wiśniówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciasto.
Masło i polewę czekoladową rozpuścić na parze. Jajka rozdzielić, żółtka i 75g cukru ubić na krem. Białko ze szczyptą soli ubić dodawając 100g cukru i nadal ubijać. Do masy dodać przesianą mąkę i roztopioną polewę z masłem.Wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Jest to porcja ciasta na tortownice 26 centymetrową. Lekko podgrzać piec. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (zależy od pieca). Ciasto ostudzić.
Masa.
Wiśnie oddzielić od kompotu (powinno zostać 400ml kompotu,jeżeli jest mniej dopełnić na przykład wodą). Dodać jedną paczkę cukru waniliowego i 80 g cukru. Zagotować. Mąke ziemniaczaną wymieszać z wodą. Dodać do gotującego się kompotu. Ugotować kisiel(dodać do niego 3 łyżeczki żelatyny). Na koniec wsypać wiśnie, wymieszać troszeczkę i lekko podgotować. Całą masę ostudzić.
Ciasto przekroić na 3 części. Dolną część ciasta skropić trzema łyżkami wiśniówki, nałożyć masę wiśniową, przykryć drugą częścią ciasta. Ubić 750ml śmietany, dodać pozostały cukier waniliowy (ze wzmacniaczami). 1/3 ubitej śmietany posmarować drugą część ciasta, przykryć trzecią częścią. Resztą śmietany posmarować cały tort. Ozdobić tartą czekoladą. Schłodzić około 3 godzin.
Pozdrawiam

Klikając poniżej można zobaczyć mój wypiek
http://free.of.pl/l/lukasz.f/img/tort.JPG