- Gru 22, 2004
 
- 22,404
 
- 0
 
- 0
 
inspirowany białym sosem Reinharta 
na dwie pizze bierzemy:
-kubełek kremówki gęstej
-2 małe cebulki, ja biorę szalotki
-dwa ząbki czosnku lub 1 duży
-świeży tymianek
-pieprz, sól, oliwa
- paczkę cieniuteńko pokrojonego boczku WĘDZONEGO np Morliny lub po prostu kilka plastrów boczku (ale takiego, ktory nei wymaga podsmażania) - pokroić na małe kawałeczki
- mozzarella (niskouwodniona lub baaaardzo dobrze osączona) lub inny topliwy ser -pieczarki lekko podduszone, pokrojone w plasterki
na patelnię wlewamy oliwę, zeszklamy pokrojoną b. drobno cebulkę, po kilku minutach dodajemy czosnek posiekany. Nastepnie dodajemy śmeitankę, mieszamy, pieprzymy, solimy. Wyłączamy ogień i dodajemy tymianek.
to kłądziemy na pizzę a na to pieczarki, boczek i ser.
Ten wierzch najlepiej idzie w parze z wyższymi pizzami - i średnio wysokimi - od nowojorskiej po focaccią
		
	
 Na Napoletanę  i Rzymską  raczej się nie nadaje
	
		
			
		
		
	
			
			na dwie pizze bierzemy:
-kubełek kremówki gęstej
-2 małe cebulki, ja biorę szalotki
-dwa ząbki czosnku lub 1 duży
-świeży tymianek
-pieprz, sól, oliwa
- paczkę cieniuteńko pokrojonego boczku WĘDZONEGO np Morliny lub po prostu kilka plastrów boczku (ale takiego, ktory nei wymaga podsmażania) - pokroić na małe kawałeczki
- mozzarella (niskouwodniona lub baaaardzo dobrze osączona) lub inny topliwy ser -pieczarki lekko podduszone, pokrojone w plasterki
na patelnię wlewamy oliwę, zeszklamy pokrojoną b. drobno cebulkę, po kilku minutach dodajemy czosnek posiekany. Nastepnie dodajemy śmeitankę, mieszamy, pieprzymy, solimy. Wyłączamy ogień i dodajemy tymianek.
to kłądziemy na pizzę a na to pieczarki, boczek i ser.
Ten wierzch najlepiej idzie w parze z wyższymi pizzami - i średnio wysokimi - od nowojorskiej po focaccią
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: