- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Na początek muszę się trochę rozpisać, bo ten przepis ma swoją historię
Otóż, razu pewnego, mój Mąż powiedział,że kiedyś-kiedyś jadł gdzieś, będąc w podróży danie o nazwie świeżonka. Na pytanie "a z czego to było" - nie umiał już odpowiedzieć, nie pamiętał
Ruszyłam więc od internetu
i pod hasłem świeżonka dowiedziałam się,że jest to mięso ze świeżo ubitego wieprza (stąd nazwa), smażone z cebulą.
I tyle. Stwierdziłam, że to w żadnym razie nie zaspokaja moich ambicji kulinarnych
Ze świeżo-bitego wieprza od razu zrezygnowałam
, poza tym, przy krótkim smażeniu i tak byłby twardy.
Oto mój przepis. ( Od tamtego czasu Mąż często się dopomina "a może świeżoneczkę zjemy?"
)
Moja Świeżonka
składniki:
pierś kurczaka
zielona fasolka szparagowa (może być mrożona)
zielony groszek (powinien być mrożony
)
kukurydza z puszki
cebula
papryka konserwowa
czosnek
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
sos sojowy
curry
olej (ja najbardziej lubię sojowy)
1. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i włożyć na przynajmniej 30 min. do marynaty.
Marynata - do niedużej miseczki wlać:
ok. 3-4 łyżki oleju
pół łyżki sosu sojowego (jasnego)
1.5 łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej (chyba,że lubicie bardziej lub mniej ostro.
Ja dodaję jeszcze parę kropel oleju chilli
)
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
wcisnąć duży ząbek czosnku
Wymieszać.
2. W czasie, gdy kurczak sie marynuje, ugotować ok. garść zielonej fasolki szparagowej, 10 min.
(jeśli chodzi o dokładniejsze proporcje, powinno być mniej więcej pół na pół mięsa i warzyw)
Gdy fasolka się podgotuje, godać groszek zielony (mrożony, nie z puszki
) i podgotować. Odcedzić.
3. W głębokiej patelni podgrzać olej, na gorący wsypać szczyptę curry, dla aromatu. Obsmażyć kurczaka (razem z marynatą). Dodać posiekaną w kostkę cebulę, garść kukurydzy z puszki (resztę można zamrozić
), fasolkę, groszek. Fain czosnku mogą teraz wcisnąć jeszcze jeden ząbek
Smażyć, mieszająć, aż kurczak bedzie gotów, a warzywa podsmażone.
Na koniec dodać trochą pokrojonej w kostkę papryki konserwowej.
Podawać natychmiast.
Jest to bardzo szybkie danie, aromatyczne, wspaniałe z ryżem, lub po prostu z chlebem lub bagietką.
Polecam! Smacznego!

Otóż, razu pewnego, mój Mąż powiedział,że kiedyś-kiedyś jadł gdzieś, będąc w podróży danie o nazwie świeżonka. Na pytanie "a z czego to było" - nie umiał już odpowiedzieć, nie pamiętał




Ze świeżo-bitego wieprza od razu zrezygnowałam

Oto mój przepis. ( Od tamtego czasu Mąż często się dopomina "a może świeżoneczkę zjemy?"

Moja Świeżonka
składniki:
pierś kurczaka
zielona fasolka szparagowa (może być mrożona)
zielony groszek (powinien być mrożony

kukurydza z puszki
cebula
papryka konserwowa
czosnek
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
sos sojowy
curry
olej (ja najbardziej lubię sojowy)
1. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i włożyć na przynajmniej 30 min. do marynaty.
Marynata - do niedużej miseczki wlać:
ok. 3-4 łyżki oleju
pół łyżki sosu sojowego (jasnego)
1.5 łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej (chyba,że lubicie bardziej lub mniej ostro.


pół łyżeczki pieprzu ziołowego
wcisnąć duży ząbek czosnku
Wymieszać.
2. W czasie, gdy kurczak sie marynuje, ugotować ok. garść zielonej fasolki szparagowej, 10 min.
(jeśli chodzi o dokładniejsze proporcje, powinno być mniej więcej pół na pół mięsa i warzyw)
Gdy fasolka się podgotuje, godać groszek zielony (mrożony, nie z puszki

3. W głębokiej patelni podgrzać olej, na gorący wsypać szczyptę curry, dla aromatu. Obsmażyć kurczaka (razem z marynatą). Dodać posiekaną w kostkę cebulę, garść kukurydzy z puszki (resztę można zamrozić


Smażyć, mieszająć, aż kurczak bedzie gotów, a warzywa podsmażone.
Na koniec dodać trochą pokrojonej w kostkę papryki konserwowej.
Podawać natychmiast.
Jest to bardzo szybkie danie, aromatyczne, wspaniałe z ryżem, lub po prostu z chlebem lub bagietką.

Polecam! Smacznego!

