Moje niezawodne ciasto pod owoce. Piekłam je nawet z mrożonymi truskawkami a najczęściej ze śliwkami i świeżymi truskawkami.
- 6 jaj
- 2 1/4 szkl mąki
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu
- 10 łyżek oleju
- owoce
Jajka utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać pozostałe składniki cały czas ucierając. Wylać na blachę nasmarowaną i wysypaną tartą bułką. Ułożyć gęsto owoce. Ja zawsze jeszcze troszkę posypuję cukrem na owoce wtedy robi się złota skórka. Przy śliwkach trzeba układać je skórką do dołu.
Piekę "na oko" więc nie podam czasu pieczenia w temp ok. 200 st.
Znika tego samego dnia.
- 6 jaj
- 2 1/4 szkl mąki
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu
- 10 łyżek oleju
- owoce
Jajka utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać pozostałe składniki cały czas ucierając. Wylać na blachę nasmarowaną i wysypaną tartą bułką. Ułożyć gęsto owoce. Ja zawsze jeszcze troszkę posypuję cukrem na owoce wtedy robi się złota skórka. Przy śliwkach trzeba układać je skórką do dołu.
Piekę "na oko" więc nie podam czasu pieczenia w temp ok. 200 st.
Znika tego samego dnia.