- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Podobno robie najlepsze pod sloncem sajgonki, mowi moj chlop
dzis byl jego brat i to samo powiedzial, choc nic na ten temat nie bylo mowione
wpisze wiec ten skromny przepis, robie je na oko, postaram sie tutaj podac w przyblizeniu ilosc produktow
250g pieczarek
2 cebule
2 duze marchewki
1 por (czesc biala i jasnozielona)
200g szklanego makaraonu (takie biale nitki)
dwie pozadne garscie swiezych pedow mung
sol, pieprz
sos sojowy slony i slodki
olej sezamowy
szklany makaron zalewamy wrzatkiem na pare minut, dobrze odcedzamy na sicie
cebule i pieczarki kroimy na male kawaleczki i zesmazamy na patelni na dosc ciemny braz
do miski wkrajamy makarona pokrojony na male kawalki, dodajemy cebule i pieczarki, scieramy marchew na duzych oczkach, pora tez scieramy lub kroimy na piorka, dodajemy pedy mung
przyprawiamy sola, pieprzem sosem sojowym i olejem sezamowym(ten nadaje sajgonka specyficzny "chinski" smak)
nadzienie zostawiamy na pare minut aby sie przegryzlo
potem zawijamy nadzienie w ciasto do sajgonek(ja biore zawsze dwa arkusze)
smazymy na oleju, serwujemy z slodko-ostro-kwasnym sosem i sosem sojowym
SMACZNEGO!
a tutaj fotorelacja



wpisze wiec ten skromny przepis, robie je na oko, postaram sie tutaj podac w przyblizeniu ilosc produktow
250g pieczarek
2 cebule
2 duze marchewki
1 por (czesc biala i jasnozielona)
200g szklanego makaraonu (takie biale nitki)
dwie pozadne garscie swiezych pedow mung
sol, pieprz
sos sojowy slony i slodki
olej sezamowy
szklany makaron zalewamy wrzatkiem na pare minut, dobrze odcedzamy na sicie
cebule i pieczarki kroimy na male kawaleczki i zesmazamy na patelni na dosc ciemny braz
do miski wkrajamy makarona pokrojony na male kawalki, dodajemy cebule i pieczarki, scieramy marchew na duzych oczkach, pora tez scieramy lub kroimy na piorka, dodajemy pedy mung
przyprawiamy sola, pieprzem sosem sojowym i olejem sezamowym(ten nadaje sajgonka specyficzny "chinski" smak)
nadzienie zostawiamy na pare minut aby sie przegryzlo
potem zawijamy nadzienie w ciasto do sajgonek(ja biore zawsze dwa arkusze)
smazymy na oleju, serwujemy z slodko-ostro-kwasnym sosem i sosem sojowym
SMACZNEGO!
a tutaj fotorelacja


