moje Tzatziki.

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,644
672
113
SKŁADNIKI:
- ser feta (jeden kartonik)
- jogurt grecki (jeden pojemniczek)
- średniej wielkości ogórek
- przyprawa do tzatziki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Fetę należy odsączyć z zalewy a następnie w misce rozdrobnić ją widelcem. Ogórka umyć dokładnie i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawą do tzatziki. Jeszcze raz wymieszać.


BON APETITE
mniam.gif
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Moje troszkę inne - jogurt bałkański Maluty ( bo gęsty), ogórek starty , nie zawsze obrany ale zawsze odciśnięty z soku plus 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki z Prymatu. Ty nie odciskasz ogórka? Pewnie feta wciąga wodę z ogórka ale ja obawiam się goryczki.
 

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,644
672
113
eremiw @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720706Moje troszkę inne - jogurt bałkański Maluty ( bo gęsty), ogórek starty , nie zawsze obrany ale zawsze odciśnięty z soku plus 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki z Prymatu. Ty nie odciskasz ogórka? Pewnie feta wciąga wodę z ogórka ale ja obawiam się goryczki.
ostatnio ścierałam ogórka razem ze skórką bezpośrednio do miski, nie odciskałam
icon_smile.gif
i wyszło bardzo dobre
icon_smile.gif
 

habibi

Member
Sty 13, 2008
30
0
0
Ja robię TZATZIKI zawsze w taki sposób:

Ogórki ucieram (bez skórki) na tarce o dużych oczkach.
Jogurt naturalny BACOMA łączę z 1-2 łyżkami oleju oraz twarożkiem homogenizowanym.
Dodaję utarte ogórki oraz soli do smaku i dużo czosnku (czasami granulowanego).
Dosypuję posiekany koperek w sporej ilości.

Całość odstawiam na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki.

Jest to uwielbiany przez moją rodzinę dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, ryżu, placków ziemniaczanych i pieczonych ziemniaków... (oraz wielu innych dań)
icon_smile.gif


W lodówce spokojnie wytrzymuje do 5 dni - SPRAWDZONE !
 

viltob

Member
Lip 5, 2011
3
0
0
Ja robię tzatziki tak:
- ogórek ze skorką starty na grubych oczkach, posolony i zostawiony na sicie, a potem porządnie odciśnięty (nawet ubijakiem do ziemniaków
lecker.gif
)
- jogurt typu greckiego, byle gesty (czasami dodaję tez serek homogenizowany)
- czosnek - w zależności od upodobań
- koperek

wszystko razem wymieszać i gotowe
lecker.gif