Mokra baba serowa Ire_ko

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
To Syso ma gumową babeczkę :lol:

Bajeczko rób babeczkę, jak widać zakaluch murowany!

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A powiem Ci Kashu, ze moja babka z tek dlugiej keksowki lekko 'siadla' (boki jej sie wygiely - w przekroju cos na ksztalt grzybka wyszlo) gdzies tak po dobie ... Widac za dlugo sie uchowala. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Ire_ko

Member
Lis 17, 2004
36
0
6
Witam. Kasha, babka serowa to był mój wkupniak na mniamie w jego okresie schyłkowym (niestety). Babkę tę robiła moja mama, a przepis ten stosuję do dziś i to często.
Zgadzam się, że czasami robi się bardziej zakalcowata, ale to w niej jest najlepsze. Czasami używam serek homogenizowany, a mokre składniki z cukrem „masakruję” (jak to pięknie ujęłaś) w malakserze.
Cieszę się , że posmakowało.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Witam. Kasha, babka serowa to był mój wkupniak na mniamie w jego okresie schyłkowym (niestety). Babkę tę robiła moja mama, a przepis ten stosuję do dziś i to często.
Zgadzam się, że czasami robi się bardziej zakalcowata, ale to w niej jest najlepsze. Czasami używam serek homogenizowany, a mokre składniki z cukrem „masakruję” (jak to pięknie ujęłaś) w malakserze.
Cieszę się , że posmakowało.
Wreszcie znalazła się zguba :lol: i mogłam zmienić tytuł wątku

Babkę robiłam już kilka razy i też ta ciężkość i zakalcowatość mi bardzo pasuje, bo nie cierpię sypkich i zapychających babek
icon_razz.gif

Dziękuję za super przepis.

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Zrobiłam dzisiaj i jest nieźle, chociaż też następnym razem dałabym więcej twarogu i mniej mąki. No i jakiś zdecydowany aromat by się przydał.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
a ja zrobię ją dziś :lol: :lol: :lol: :lol:

tylko czy jak ją zrobię w foremce do babek będzie ok?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Myślę, że tak, w końcu to baba :lol:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Pyszna jest ta babka. :lol: :lol:
Ważne, że jest wilgotna a nie sucha... takie lubię... Pysia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dzięki Dziewczyny :lol: :lol: :lol:

p/s Robiłam jednak w keksówce ;)

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Baba jest pyszna!!! ciezka i wilgotna, dodalam jakies 10 dkg wiecej sera, natomiast mniej maki, poza tym dalam mnostwo skorki otartej z cytryny, i polalam lukrem z kilkoma kroplami soku z cytryny. Domownicy zjedli 3/4 baby jeszcze cieplej, reszte schowalam, zeby sprobowac jej zimnej. Pycha, dzieki za przepis
cvety.gif

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
bezuna @ 26 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=455660Baba jest pyszna!!! ciezka i wilgotna, dodalam jakies 10 dkg wiecej sera, natomiast mniej maki, poza tym dalam mnostwo skorki otartej z cytryny, i polalam lukrem z kilkoma kroplami soku z cytryny. Domownicy zjedli 3/4 baby jeszcze cieplej, reszte schowalam, zeby sprobowac jej zimnej. Pycha, dzieki za przepis
cvety.gif
czasem warto odkopać przepis
icon_mrgreen.gif

madź

Member
Lut 22, 2007
366
0
0
Też polecam tą babe
icon_wink.gif

Ja ją zrobiłam i wyszła super, jeszcze ciepła zniknęła
icon_smile.gif
ja tylko do niej dodałam truskawki
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wyciągam na wierch - właśnie włożyłam do piekarnika zapomniawszy dodać do niej rodzynek
dump.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam na święta. Pyszna. Żadnego zakalca nie było chociaż myślałam że będzie - piekłam ją razem z babka majonezową i kiedy ta już gotowa była to serowa miała cały mokry środek. Później sprawdzałam ją jeszcze ze trzy razy patyczkiem, piekłam sporo dłużej niż w przepisie... ale wyszła bosko
icon_smile.gif
wilgotna, przepyszna, oblana żelatynową polewą świeża do dziś.
Polecam!

dory2

Member
Paź 6, 2007
46
0
0
Zapisane w zeszycie i do zrobienia. Jak popełnię to się pochwalę :D A może to nastąpić całkiem szybko bo jestem największa fanką sera chyba na całym forum ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy