Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Monastyrska izba
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 943428" data-attributes="member: 4258"><p>pod taką właśnie nazwą, najczęściej spotykam to ciasto (tam mówią tort) na rosyjskich forach i blogach. Przepisów na nie jest całe zatrzęsienie. Tak samo jak i nazw : &quot;&#1064;&#1072;&#1083;&#1072;&#1096;&quot;, &quot;&#1042;&#1080;&#1096;&#1085;&#1103; &#1074; &#1089;&#1086;&#1090;&#1072;&#1093;&quot;, &quot;&#1055;&#1086;&#1083;&#1077;&#1085;&#1085;&#1080;&#1094;&#1072;&quot;, &quot;&#1042;&#1080;&#1096;&#1085;&#1105;&#1074;&#1099;&#1081; &#1089;&#1072;&#1076;&quot;, &quot;&#1057;&#1086;&#1090;&#1099;&quot;, &quot;&#1050;&#1088;&#1099;&#1096;&#1072;&quot;, &quot;&#1042;&#1080;&#1096;&#1085;&#1077;&#1074;&#1072;&#1103; &#1075;&#1086;&#1088;&#1082;&#1072;&quot;, &quot;&#1044;&#1077;&#1074;&#1080;&#1095;&#1080;&#1081; &#1084;&#1086;&#1085;&#1072;&#1089;&#1090;&#1099;&#1088;&#1100;&quot;, &quot;&#1044;&#1088;&#1086;&#1074;&#1072; &#1087;&#1086;&#1076; &#1089;&#1085;&#1077;&#1075;&#1086;&#1084;&quot;. Podstawa to: <strong>ciasto kruche</strong> (choć i z krucho-miodowym też się spotkałam), <strong>wiśnie</strong> (z soku, świeże lub mrożone) i <strong>gęsta, tłusta śmietana</strong>. </p><p></p><p>[ATTACH=full]49402[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto</strong></em>:</p><p></p><p>&#8226; 2,5 - 3 szklanki mąki,</p><p>&#8226; 200 g margaryny,</p><p>&#8226; 200 g śmietany (18%), </p><p>&#8226; 1 jajko </p><p>&#8226; 50 g cukru, </p><p>&#8226; 1 łyżka wódki, koniaku (ja dałam ekstrakt waniliowy),</p><p>&#8226; szczypta soli</p><p></p><p>(można dodać ok. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)</p><p></p><p><em><strong>Nadzienie:</strong></em></p><p></p><p>2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku</p><p>(ja miałam 1 słoik i w zamian użyłam dodatkowo suszoną żurawinę, którą uprzedni gotowałam w soku z wiśni, przez 1 minutę i zostawiłam w tym soku do pełnego wystudzenia a następnie odcedziłam)</p><p></p><p><em><strong>Śmietana do przełożenia:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; ok. 800 – 900 g <strong>gęstej</strong>, tłustej śmietany (miałam 36%) - (Zamiennie można wziąć mniej tłustą śmietanę </p><p>&#8226; ok. 100 g cukru</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotowanie i wykonanie ciasta, najlepiej rozłożyć na dwa dni.</p><p>I tak: wieczorem pierwszego dnia, odstawiamy śmietanę (tę do przekładania), do odcieknięcia. Sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą i wstawić do większego naczynia. Na gazę wylać śmietanę. Odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin (całą noc).</p><p>Na drugi dzień: wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze lub: posiekać mąkę z cukrem, solą i ew. spulchniaczem razem z margaryną. Dodać jajko i śmietanę oraz wódkę (u mnie ekstrakt waniliowy) i szybko zagnieść ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło się i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.</p><p>W tym czasie przygotowujemy wiśnie, tzn. należy je bardzo dokładnie odcedzić z soku.</p><p>Ja dodatkowo użyłam suszonej żurawiny, którą zalałam sokiem z wiśni i zagotowałam przez 1 minutę a następnie odstawiłam do pełnego przestudzenia. Wtedy dopiero odcedziłam z soku.</p><p></p><p>Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 ! równych części (można na 10 części i wtedy będzie wygodniej przygotowywać roladki/ruloniki)</p><p>Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm. </p><p>Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej. Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć.</p><p>Ruloniki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.</p><p></p><p>(<em>jeżeli robimy 15 ruloników, to upieczemy je na 2 tury. 10 ruloników zmieści się (trochę ciasno) na jednej blaszce</em>)</p><p></p><p>Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia.</p><p></p><p>Śmietanę (tę odcedzaną) wyjmujemy z lodówki i mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści.</p><p></p><p><strong>Składanie:</strong></p><p></p><p>Na paterze układamy 5 ruloników (4 ruloniki) jeden obok drugiego. Polewamy śmietaną. Układamy na tym kolejne ruloniki 4 (3) i znów śmietana. i tak do wyczerpania ruloników.</p><p>Przy 15 rulonikach układamy: 5, 4, 3, 2, 1</p><p>Przy 10 rulonikach układamy: 4, 3, 2, 1</p><p></p><p>Całość możemy posypać utartą czekoladą, mielonymi orzechami lub wcale . Wstawić do lodówki na kilka godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]49401[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]49403[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 943428, member: 4258"] pod taką właśnie nazwą, najczęściej spotykam to ciasto (tam mówią tort) na rosyjskich forach i blogach. Przepisów na nie jest całe zatrzęsienie. Tak samo jak i nazw : "Шалаш", "Вишня в сотах", "Поленница", "Вишнёвый сад", "Соты", "Крыша", "Вишневая горка", "Девичий монастырь", "Дрова под снегом". Podstawa to: [B]ciasto kruche[/B] (choć i z krucho-miodowym też się spotkałam), [B]wiśnie[/B] (z soku, świeże lub mrożone) i [B]gęsta, tłusta śmietana[/B]. [ATTACH=full]49402[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto[/B][/I]: • 2,5 - 3 szklanki mąki, • 200 g margaryny, • 200 g śmietany (18%), • 1 jajko • 50 g cukru, • 1 łyżka wódki, koniaku (ja dałam ekstrakt waniliowy), • szczypta soli (można dodać ok. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia) [I][B]Nadzienie:[/B][/I] 2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku (ja miałam 1 słoik i w zamian użyłam dodatkowo suszoną żurawinę, którą uprzedni gotowałam w soku z wiśni, przez 1 minutę i zostawiłam w tym soku do pełnego wystudzenia a następnie odcedziłam) [I][B]Śmietana do przełożenia:[/B][/I] • ok. 800 – 900 g [B]gęstej[/B], tłustej śmietany (miałam 36%) - (Zamiennie można wziąć mniej tłustą śmietanę • ok. 100 g cukru [B]Wykonanie:[/B] Przygotowanie i wykonanie ciasta, najlepiej rozłożyć na dwa dni. I tak: wieczorem pierwszego dnia, odstawiamy śmietanę (tę do przekładania), do odcieknięcia. Sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą i wstawić do większego naczynia. Na gazę wylać śmietanę. Odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin (całą noc). Na drugi dzień: wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze lub: posiekać mąkę z cukrem, solą i ew. spulchniaczem razem z margaryną. Dodać jajko i śmietanę oraz wódkę (u mnie ekstrakt waniliowy) i szybko zagnieść ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło się i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy wiśnie, tzn. należy je bardzo dokładnie odcedzić z soku. Ja dodatkowo użyłam suszonej żurawiny, którą zalałam sokiem z wiśni i zagotowałam przez 1 minutę a następnie odstawiłam do pełnego przestudzenia. Wtedy dopiero odcedziłam z soku. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 ! równych części (można na 10 części i wtedy będzie wygodniej przygotowywać roladki/ruloniki) Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm. Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej. Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Ruloniki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. ([I]jeżeli robimy 15 ruloników, to upieczemy je na 2 tury. 10 ruloników zmieści się (trochę ciasno) na jednej blaszce[/I]) Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia. Śmietanę (tę odcedzaną) wyjmujemy z lodówki i mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści. [B]Składanie:[/B] Na paterze układamy 5 ruloników (4 ruloniki) jeden obok drugiego. Polewamy śmietaną. Układamy na tym kolejne ruloniki 4 (3) i znów śmietana. i tak do wyczerpania ruloników. Przy 15 rulonikach układamy: 5, 4, 3, 2, 1 Przy 10 rulonikach układamy: 4, 3, 2, 1 Całość możemy posypać utartą czekoladą, mielonymi orzechami lub wcale . Wstawić do lodówki na kilka godzin. [ATTACH=full]49401[/ATTACH] [ATTACH=full]49403[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Monastyrska izba
Top
Bottom