Monastyrska izba

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
pod taką właśnie nazwą, najczęściej spotykam to ciasto (tam mówią tort) na rosyjskich forach i blogach. Przepisów na nie jest całe zatrzęsienie. Tak samo jak i nazw : "Шалаш", "Вишня в сотах", "Поленница", "Вишнёвый сад", "Соты", "Крыша", "Вишневая горка", "Девичий монастырь", "Дрова под снегом". Podstawa to: ciasto kruche (choć i z krucho-miodowym też się spotkałam), wiśnie (z soku, świeże lub mrożone) i gęsta, tłusta śmietana.

izba15.JPG

Składniki:

Ciasto:

• 2,5 - 3 szklanki mąki,
• 200 g margaryny,
• 200 g śmietany (18%),
• 1 jajko
• 50 g cukru,
• 1 łyżka wódki, koniaku (ja dałam ekstrakt waniliowy),
• szczypta soli

(można dodać ok. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)

Nadzienie:

2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku
(ja miałam 1 słoik i w zamian użyłam dodatkowo suszoną żurawinę, którą uprzedni gotowałam w soku z wiśni, przez 1 minutę i zostawiłam w tym soku do pełnego wystudzenia a następnie odcedziłam)

Śmietana do przełożenia:

• ok. 800 – 900 g gęstej, tłustej śmietany (miałam 36%) - (Zamiennie można wziąć mniej tłustą śmietanę
• ok. 100 g cukru


Wykonanie:

Przygotowanie i wykonanie ciasta, najlepiej rozłożyć na dwa dni.
I tak: wieczorem pierwszego dnia, odstawiamy śmietanę (tę do przekładania), do odcieknięcia. Sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą i wstawić do większego naczynia. Na gazę wylać śmietanę. Odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin (całą noc).
Na drugi dzień: wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze lub: posiekać mąkę z cukrem, solą i ew. spulchniaczem razem z margaryną. Dodać jajko i śmietanę oraz wódkę (u mnie ekstrakt waniliowy) i szybko zagnieść ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło się i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy wiśnie, tzn. należy je bardzo dokładnie odcedzić z soku.
Ja dodatkowo użyłam suszonej żurawiny, którą zalałam sokiem z wiśni i zagotowałam przez 1 minutę a następnie odstawiłam do pełnego przestudzenia. Wtedy dopiero odcedziłam z soku.

Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 ! równych części (można na 10 części i wtedy będzie wygodniej przygotowywać roladki/ruloniki)
Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm.
Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej. Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć.
Ruloniki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

(jeżeli robimy 15 ruloników, to upieczemy je na 2 tury. 10 ruloników zmieści się (trochę ciasno) na jednej blaszce)

Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia.

Śmietanę (tę odcedzaną) wyjmujemy z lodówki i mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści.

Składanie:

Na paterze układamy 5 ruloników (4 ruloniki) jeden obok drugiego. Polewamy śmietaną. Układamy na tym kolejne ruloniki 4 (3) i znów śmietana. i tak do wyczerpania ruloników.
Przy 15 rulonikach układamy: 5, 4, 3, 2, 1
Przy 10 rulonikach układamy: 4, 3, 2, 1

Całość możemy posypać utartą czekoladą, mielonymi orzechami lub wcale . Wstawić do lodówki na kilka godzin.

izba17.JPG

izba20.JPG
 

Załączniki

  • izba17.JPG
    izba17.JPG
    84 KB · Wyświetleń: 1
  • izba15.JPG
    izba15.JPG
    84.9 KB · Wyświetleń: 1
  • izba20.JPG
    izba20.JPG
    86.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Krystyna,˙ też piekę taki tort, tylko w naszym regionie on nazywa się "Дрова под снегом"
knuddelz.gif

bardzo smaczny
mniam.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Dzięki Aniu. No właśnie widziałam wiele nazw dla tego tortu i podałam je zaraz na wstępie przepisu. Mam nadzieję, że będzie smaczny
mniam.gif
. Próbować będę dopiero wieczorem, po powrocie z pracy
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
wstawię takie tymczasowe zdjęcie, które zrobiłam kilka minut temu. Jak zrobię przy dziennym świetle, to wkleję do przepisu

izba2.JPG
 

Załączniki

  • izba2.JPG
    izba2.JPG
    76.2 KB · Wyświetleń: 1

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
Krystyna, podzialalas mi tym zdjeciem na wyobraznie i apetyt
ale mam podejrzenia, ze to ciasto rozlazi sie przy krojeniu
chociaz w sumie robilam labirynt i sie nie rozpadal...
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Krystyno9 - i bez dziennego światła jestem przekonana
icon_smile.gif

Izba prezentuje się pięknie. Już wiem co zrobię na kolejne rodzinne spotkanie...

Podsumuję to tak, wszystkie przez Ciebie podane przepisy, które do tej pory wypróbowałam dawały bardzo zadawalające efekty. Moje obawy wynikają z tego, czy dostanę odpowiednią śmietanę.
Pozdrawiam
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
wyglada super, ale ja tez sie boje tego sklejania śmietaną , jakiej dokładnie uzyłaś? (firma)
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Doruśka @ 12 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943903wyglada super, ale ja tez sie boje tego sklejania śmietaną , jakiej dokładnie uzyłaś? (firma)
Nie przesadzaj z tym strachem. Śmietana to jest akurat najmniejszy problem w tym przepisie. Walę śmietanę łyżką na wierzch i na niej układam po prostu rurki. Jakiej firmy? Nie pamiętam, bo kubki są wyrzucone. Ważne, żeby śmietana była gęsta. Naprawdę, firma nie ma tu nic do rzeczy
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Krystyno, tylko ja kupuje śmietanę do ubijania i ona jest rzadka . stąd moje pytanie
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,840
996
113
Doruśka @ 12 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943908Krystyno, tylko ja kupuje śmietanę do ubijania i ona jest rzadka . stąd moje pytanie
ale w składnikach masz wyraźnie zaznaczone, że śmietana musi być gęsta. Kremówka się nie nadaje, bo nawet jak jest ubita to za chwilkę się rozłazi.
Są przecież po sklepach śmietany 18% lub ciut wyżej, np. Piątnicy, Zotta i takich możesz użyć, o czym pisałam trochę wyżej