Morele marynowane

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
1 kg moreli - nie za miękkich, usunąć pestki.
1,5 szklanki wody
0,25 kg cukru
0,10 kg miodu
0,1 litra octu 10%
goździki, cynamon w laskach

Połówki moreli ułożyć ciasno w słoikach. Na dno ułożyć po 1 goździku, odrobinę cynamonu w laskach. Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 25 minut.
Zalewę można gotować z 10 goździkami, kawałkiem cynamonu (lub łyżeczką mielonego), skórką pomarańczową i potem to wyjąć, aby nie farbowały owoców.
Przy gotowaniu zalewy ocet należy wlewać pod sam koniec, aby nie wyparował.

Tak samo można robić gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, w ćwiartkach lub połówkach), ale przedtem koniecznie muszą byc obgotowane w lekko kwaśnej wodzie, żeby nie czerniały. Ostudzone pakować do słoików.