Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Morele marynowane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 752212" data-attributes="member: 2980"><p>1 kg moreli - nie za miękkich, usunąć pestki.</p><p>1,5 szklanki wody</p><p>0,25 kg cukru</p><p>0,10 kg miodu</p><p>0,1 litra octu 10% </p><p>goździki, cynamon w laskach</p><p></p><p>Połówki moreli ułożyć ciasno w słoikach. Na dno ułożyć po 1 goździku, odrobinę cynamonu w laskach. Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 25 minut.</p><p>Zalewę można gotować z 10 goździkami, kawałkiem cynamonu (lub łyżeczką mielonego), skórką pomarańczową i potem to wyjąć, aby nie farbowały owoców.</p><p>Przy gotowaniu zalewy ocet należy wlewać pod sam koniec, aby nie wyparował. </p><p></p><p>Tak samo można robić gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, w ćwiartkach lub połówkach), ale przedtem koniecznie muszą byc obgotowane w lekko kwaśnej wodzie, żeby nie czerniały. Ostudzone pakować do słoików.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 752212, member: 2980"] 1 kg moreli - nie za miękkich, usunąć pestki. 1,5 szklanki wody 0,25 kg cukru 0,10 kg miodu 0,1 litra octu 10% goździki, cynamon w laskach Połówki moreli ułożyć ciasno w słoikach. Na dno ułożyć po 1 goździku, odrobinę cynamonu w laskach. Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 25 minut. Zalewę można gotować z 10 goździkami, kawałkiem cynamonu (lub łyżeczką mielonego), skórką pomarańczową i potem to wyjąć, aby nie farbowały owoców. Przy gotowaniu zalewy ocet należy wlewać pod sam koniec, aby nie wyparował. Tak samo można robić gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, w ćwiartkach lub połówkach), ale przedtem koniecznie muszą byc obgotowane w lekko kwaśnej wodzie, żeby nie czerniały. Ostudzone pakować do słoików. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Morele marynowane
Top
Bottom