Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mozartwurfel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arribeth" data-source="post: 809273" data-attributes="member: 1888"><p>Przepis pochodzi z gazetki &quot;Lubię gotować - ciasta i ciasteczka na karnawał i ostatki&quot; nr 1/2009</p><p></p><p></p><p>Ciasto: 15 dag masła</p><p>cukier waniliowy</p><p>6 jajek</p><p>15 dag gorzkiej czekolady</p><p>10 dag cukru</p><p>20 dag mąki</p><p></p><p>Przełożenie; 15 dag marmolady morelowej</p><p></p><p>Krem: 1/2 litra kremówki</p><p>25 dag gorzkiej czekolady</p><p>20 g koniaku</p><p></p><p>Do posypania: 10 dag płatków czekoladowych</p><p></p><p></p><p>Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka, wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Z białek i cukru ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą. Mieszając dodawać powoli mąkę. Przełożyć masę do prostokątnej, natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piec w 170 st. C ok. 1 godz.</p><p></p><p>W gorącej śmietance rozpuścić czekoladę, mieszając. Dodać koniak i ostudzić. </p><p></p><p>Ciasto przekroić na trzy blaty. Na pierwszy nałożyć krem, przykryć drugim blatem, posmarować marmoladą morelową, nałożyć wierzchni blat i posypać płatkami czekoladowymi. </p><p></p><p></p><p>Moje modyfikacje=>> Ciasto upieczone w prostokątnej formie było zbyt niskie i delikatne żeby przekroić je aż dwa razy, więc miałam tylko dwa blaty. Na spodni, z braku marmolady morelowej, wyłożyłam konfiturę wiśniową i dopiero na to krem. Masa niestety była za rzadka, musiałam ją dodatkowo ubić. Następnym razem robić w tortownicy 26 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arribeth, post: 809273, member: 1888"] Przepis pochodzi z gazetki "Lubię gotować - ciasta i ciasteczka na karnawał i ostatki" nr 1/2009 Ciasto: 15 dag masła cukier waniliowy 6 jajek 15 dag gorzkiej czekolady 10 dag cukru 20 dag mąki Przełożenie; 15 dag marmolady morelowej Krem: 1/2 litra kremówki 25 dag gorzkiej czekolady 20 g koniaku Do posypania: 10 dag płatków czekoladowych Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka, wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Z białek i cukru ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą. Mieszając dodawać powoli mąkę. Przełożyć masę do prostokątnej, natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piec w 170 st. C ok. 1 godz. W gorącej śmietance rozpuścić czekoladę, mieszając. Dodać koniak i ostudzić. Ciasto przekroić na trzy blaty. Na pierwszy nałożyć krem, przykryć drugim blatem, posmarować marmoladą morelową, nałożyć wierzchni blat i posypać płatkami czekoladowymi. Moje modyfikacje=>> Ciasto upieczone w prostokątnej formie było zbyt niskie i delikatne żeby przekroić je aż dwa razy, więc miałam tylko dwa blaty. Na spodni, z braku marmolady morelowej, wyłożyłam konfiturę wiśniową i dopiero na to krem. Masa niestety była za rzadka, musiałam ją dodatkowo ubić. Następnym razem robić w tortownicy 26 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mozartwurfel
Bottom