Mozzarella marynowana w oleju
300g mozzarelli, dobrze odsaczonej i pokrojonej w plastry
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze zabki czosnku, drobniutko posiekane
1/4 lyzeczki pokrusznoej ostrej papryki
1 lyzka swiezego oregano (mozna uzyc suszony, wtedy mniej - okolo 1 lyzeczki)
gruba sol i siwzo zmielony pieprz do smaku
2 lyzki posiekanych kaparow
Plastry sera ulozyc na talerzu.
W malym rondelku rozgrzac 2 lyzki oliwy na srednim ogniu, dodac czosnek i papryke i saute az czosnek zmieni kolor - uwazac aby go nie zrumienic za mocno bo bedzie gorzki! Zdjac rondelek z palnika, dodac oregano, sol, pieprz, wymieszac i wystudzic. Dodac kapary i pozostala oliwe - wymieszac i polac sosem mozzarelle. Skropic lekko sokiem z cytryny (niekoniecznie). Mozna jesc od razu
Swietnie sie komponuje z karczochami, oliwkami, grubymi plastrami pomidorow... Mozna czesc oregano zastapic bazylia, albo uzyc oliwy z bazylia.
300g mozzarelli, dobrze odsaczonej i pokrojonej w plastry
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze zabki czosnku, drobniutko posiekane
1/4 lyzeczki pokrusznoej ostrej papryki
1 lyzka swiezego oregano (mozna uzyc suszony, wtedy mniej - okolo 1 lyzeczki)
gruba sol i siwzo zmielony pieprz do smaku
2 lyzki posiekanych kaparow
Plastry sera ulozyc na talerzu.
W malym rondelku rozgrzac 2 lyzki oliwy na srednim ogniu, dodac czosnek i papryke i saute az czosnek zmieni kolor - uwazac aby go nie zrumienic za mocno bo bedzie gorzki! Zdjac rondelek z palnika, dodac oregano, sol, pieprz, wymieszac i wystudzic. Dodac kapary i pozostala oliwe - wymieszac i polac sosem mozzarelle. Skropic lekko sokiem z cytryny (niekoniecznie). Mozna jesc od razu

Swietnie sie komponuje z karczochami, oliwkami, grubymi plastrami pomidorow... Mozna czesc oregano zastapic bazylia, albo uzyc oliwy z bazylia.
