Mrożona kawa karmelowa
Karmel:
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki bardzo gorącej wody
Kawa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1,5 szklanki zimnego mleka
1,5- 2 szklanki kostek lodu
sposób przygotowania
Na patelnię o grubym dnie wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody, podgrzewać na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i utworzy się ciemnozłoty karmel. Wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej karmel, jeżeli zostaną bryłki to podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia.
Do blendera wlać karmel, dodać kawę i cukier, zmiksować, dolać mleko i zmiksować. Wsypać lód i miksować na dużych obrotach, aż lód się rozkruszy i utworzy się piana. Podawać natychmiast, można ze słomką.
Karmel:
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki bardzo gorącej wody
Kawa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1,5 szklanki zimnego mleka
1,5- 2 szklanki kostek lodu
sposób przygotowania
Na patelnię o grubym dnie wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody, podgrzewać na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i utworzy się ciemnozłoty karmel. Wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej karmel, jeżeli zostaną bryłki to podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia.
Do blendera wlać karmel, dodać kawę i cukier, zmiksować, dolać mleko i zmiksować. Wsypać lód i miksować na dużych obrotach, aż lód się rozkruszy i utworzy się piana. Podawać natychmiast, można ze słomką.
