Mrożony sernik z Baileysem i czekoladą

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z magazynu "Good Food"- lipiec 2010

Składniki;
250 g niesolonego masła
500 g herbatników
czekolada, do starcia na wierzchu tortu
500 g miękkiego sera (np. philadelphia)
200 ml śmietany 30%
100 g cukru
500 g lodów waniliowych, zmiękczonych
200 ml likieru Baileys (można użyć innego kawowego np. Tia Maria)
50 ml espresso, schłodzonego, lub mocnej kawy

Masło rozpuścić. Herbatniki umieścić w foliowej torebce i rozkruszy wałkiem, można też użyć malaksera. Drobno skruszone ciastka wymieszać z masłem. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Z pergaminu wyciąć kółko wielkości dna i włożyć je na spód naczynia. Przygotowaną masą herbatnikową wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm.
W dużej misce utrzeć na puszysto ser, stopniowo dodawać śmietanę oraz cukier. Kremową masę wmieszać do lodów, dodać likier oraz espresso, zamieszać. Mieszankę wylać do przygotowanej formy, zakryć folią i umieścić w zamrażalniku na min. 3 godziny.
Na 20 min przed planowanym podaniem, wyjąć deser z zamrażalnika. Oprószyć startą czekoladą.

100_7802.JPG

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Zrobiłam, ale w formie deserków w pucharkach - i dobrze, bo chyba miałam za mocny likier i nie zaparło mi do końca, więc w pucharkach było wygodniejsze do jedzenia.

Powiem tylko tyle- BOSKIE.

Nie wiem czy kiedykolwiek zrobiłam coś smaczniejszego
mniam.gif

Wchodzi do repertuaru na stałe!

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Elianko, dopiero teraz widze, że spróbowałaś. Cieszę się, że smak Cie zachwycił.
Jakiego likieru użyłaś?
Ciepłe dni nadchodzą więc go ponownie wypróbuję ale skorzystam z pucharkowej wersji.

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Eve.eire @ 9 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1117307Jakiego likieru użyłaś?
Użyłam mojego "niby Baileysa" domowej roboty, czyli wódka + masa krówkowa + kawa rozpuszczalna, która to "naleweczkę" ma zawsze w domu.

Tak w ogóle to robiłam już cztery razy, w tym raz wersję czekoladowa - czyli herbatniki wymieszane z nutellą masa kakaowa z lodami kakaowymi. Kawowy lepszy :D
Teraz mam zamiar pokombinowac z orzechami
gruebel_2.gif

Każdy kto spróbuje tego deseru zakochuje się na amen, mam już zamówienie od mamy na dwie tortownice do letniego domu " żeby były" dla gości
mniam.gif

jeszcze raz dziękuję za ten przepis
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy