Muffinki kawowo-czekoladowe z jabłkiem

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Nie mogłam sie zdecydować które muffiny zrobić z cina i z jakim składnikiem, więc sama wymysliłam i upiekłam o 7 rano (cierpie ostatnio na bezsenność) pyszne muffiny na II śniadanie na uczelnie dla siebie i koleżanek. Rozakoszowały się pyszna czekoladą, zapachem piernikowym i winnościa jabłka. Do tego nie za słodkie i mięciutkie.

Na 12 dużych muffinek

Składniki suche:
1,5 szkl. maki pszennej
0,5 szkl. mąki żytniej
ok. 1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu i cukru waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

9 kostek gorzkiej posiekanej czekolady
2 małe/ 1 duże jabłko, pokrojone w kosteczke
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Składniki mokre:
1 szkl. mleka
1 roztrzepane jajko
2 łyżki oleju + 40 dag rozpuszczonego masła

Wymieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej składniki mokre. Do suchych dorzucić czekolade,jabłko i orzechy, a następnie wlać do miski szkładniki mokre. Wymieszać szybko i dokładnie, ale nie za długo.
Można posypać wierzch cukrem brązowym, utworzy się ładna skorupka.

Piec w 180C przez 20-30 min. SP_A0218.jpg

Pamiętaj że jak nie masz papilotek do muffinek, foremke wysmaruj np. olejem i wysyp mąką. Dzięki temu wyjdą ślicznusie i w całości.
SP_A0222.jpg

 

Załączniki

  • SP_A0218.jpg
    SP_A0218.jpg
    171.1 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0222.jpg
    SP_A0222.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy