- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Przepis z urodzinowej książki "Muffinki" , wyd. Świat Książki. Wychodzi 12 sztuk.
Dlaczego szczęściarzy? Wystarczy spróbować. Mięciuchne, lekko truskawkowe... :]
200 g truskawek (mrożone, świeże, lub z kompotu)
100 g masła
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
100 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
150 g jogurtu naturalnego
100 g kwaśnej śmietany
I na lukier: 100 g cukru pudru + 1-2 łyżki soku cytrynowego/wody
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formy do muffinków natłuścić i wysypać mąką lub włożyć papilotki. Truskawki drobno pokroić (mrożonych nie rozmrażać). Masło rozpuścić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać truskawki.
Do roztrzepanych jajek dodać cukry, ostudzone masło, jogurt i śmietanę.
Połączyć składniki suche i mokre, krótko mieszając. Tylko tak, aby wszystko było wilgotne.
Foremki napełniać do 3/4 wysokości i piec około 25 minut na złoto-brązowo. Dobrze jest zrobić próbę suchego patyczka.
No i lukier oczywiście: cukier puder utrzeć z sokiem/wodą i dodać barwnik, lub sok z buraków. Skoro szczęściarzy, to powinny być udekorowane. :]


Dlaczego szczęściarzy? Wystarczy spróbować. Mięciuchne, lekko truskawkowe... :]
200 g truskawek (mrożone, świeże, lub z kompotu)
100 g masła
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
100 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
150 g jogurtu naturalnego
100 g kwaśnej śmietany
I na lukier: 100 g cukru pudru + 1-2 łyżki soku cytrynowego/wody
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formy do muffinków natłuścić i wysypać mąką lub włożyć papilotki. Truskawki drobno pokroić (mrożonych nie rozmrażać). Masło rozpuścić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać truskawki.
Do roztrzepanych jajek dodać cukry, ostudzone masło, jogurt i śmietanę.
Połączyć składniki suche i mokre, krótko mieszając. Tylko tak, aby wszystko było wilgotne.
Foremki napełniać do 3/4 wysokości i piec około 25 minut na złoto-brązowo. Dobrze jest zrobić próbę suchego patyczka.
No i lukier oczywiście: cukier puder utrzeć z sokiem/wodą i dodać barwnik, lub sok z buraków. Skoro szczęściarzy, to powinny być udekorowane. :]