Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Muffinki z masą makową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moniak" data-source="post: 1235505" data-attributes="member: 69"><p>Ponieważ musiałam jakoś zagospodarować masę makową z puszki zrobiłam muffinki zainspirowana tym przepisem: <a href="http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mufinki-makowe-z-jablkiem/" target="_blank">http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mu...owe-z-jablkiem/</a> </p><p></p><p>Składniki mokre:</p><p></p><p> 1 rozbełtane jajko</p><p> 2/3 szklanki mleka</p><p> 2 łyżki soku z cytryny</p><p> 1/3 szklanki oleju</p><p> 2 łyżeczki aromatu migdałowego</p><p></p><p> składniki suche: </p><p></p><p> 2 szklanki mąki</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p> 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia</p><p> pół łyżeczki soli</p><p> 1 łyżeczka masy makowej (miałam 1/2 dużej puszki)</p><p></p><p>nadzienie :</p><p></p><p> 12 łyżeczek masy makowej</p><p> 1 jabłko pokrojone w dużą kostkę</p><p></p><p>do posypania :</p><p></p><p> płatki migdałowe </p><p></p><p> </p><p></p><p> W jednej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej mokre: mleko, roztrzepane jajko, sok z cytryny, olej, aromat migdałowy, łyżeczkę masy makowej (ja całą masę makową dodałam do suchych składników i dość dokładnie wymieszałam, dlatego nie mam kupki masy w muffinie, tylko są całe makowe).</p><p></p><p> Wlać mokre do suchych, wymieszać krótko - tylko do połączenia się składników. </p><p></p><p> Do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy makowej. Na masę kłaść po jednym kawałku jabłka i przykryć resztą ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.</p><p></p><p> Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe. </p><p></p><p>Nie dodawałam jabłek, bo nie miałam, ale pewnie byłyby jeszcze lepsze. Dodałam tylko trochę dodatkowych bakalii (rodzynki, kandyzowane owoce, płatki migdałów).</p><p></p><p>Później dodam zdjęcie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moniak, post: 1235505, member: 69"] Ponieważ musiałam jakoś zagospodarować masę makową z puszki zrobiłam muffinki zainspirowana tym przepisem: [URL="http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mufinki-makowe-z-jablkiem/"]http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mu...owe-z-jablkiem/[/URL] Składniki mokre: 1 rozbełtane jajko 2/3 szklanki mleka 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu migdałowego składniki suche: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżeczka masy makowej (miałam 1/2 dużej puszki) nadzienie : 12 łyżeczek masy makowej 1 jabłko pokrojone w dużą kostkę do posypania : płatki migdałowe W jednej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej mokre: mleko, roztrzepane jajko, sok z cytryny, olej, aromat migdałowy, łyżeczkę masy makowej (ja całą masę makową dodałam do suchych składników i dość dokładnie wymieszałam, dlatego nie mam kupki masy w muffinie, tylko są całe makowe). Wlać mokre do suchych, wymieszać krótko - tylko do połączenia się składników. Do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy makowej. Na masę kłaść po jednym kawałku jabłka i przykryć resztą ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe. Nie dodawałam jabłek, bo nie miałam, ale pewnie byłyby jeszcze lepsze. Dodałam tylko trochę dodatkowych bakalii (rodzynki, kandyzowane owoce, płatki migdałów). Później dodam zdjęcie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Muffinki z masą makową
Top
Bottom