- Maj 12, 2007
- 3,009
- 0
- 0
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 jajko
cukier waniliowy
225 ml mleka
50 g masła
śliwki - wydrylowane, z kompotu lub słodkiej zalewy
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko, wlać mleko, dalej wlać roztopione masło i wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu wrzucić śliwki (przekrojone na połówki) i delikatnie wymieszać, tak, by nie rozgnieść owoców. Nabierać ciasto łyżką i palcem zsuwać do foremek.
Piekarnik nagrzany do temp. 200 stopni. Piec około pół godziny, aż muffinki się przyrumienią.
Muffinki posmarować lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Zamiast śliwek można użyć np. truskawek, wiśni lub malin. Muffinki najlepiej smakują z tzw. mokrymi owocami, dzięki nim są w środku wilgotne, aż rozpływają się w ustach. Smacznego !

2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 jajko
cukier waniliowy
225 ml mleka
50 g masła
śliwki - wydrylowane, z kompotu lub słodkiej zalewy
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko, wlać mleko, dalej wlać roztopione masło i wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu wrzucić śliwki (przekrojone na połówki) i delikatnie wymieszać, tak, by nie rozgnieść owoców. Nabierać ciasto łyżką i palcem zsuwać do foremek.
Piekarnik nagrzany do temp. 200 stopni. Piec około pół godziny, aż muffinki się przyrumienią.
Muffinki posmarować lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Zamiast śliwek można użyć np. truskawek, wiśni lub malin. Muffinki najlepiej smakują z tzw. mokrymi owocami, dzięki nim są w środku wilgotne, aż rozpływają się w ustach. Smacznego !


