- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Bardzo delikatne, lekkie, puszyste...i korzenne.
Skladniki:
1 szklanka maki
pol szklanki platkow owsianych (ja zmielilam je w blenderze na maczke)
1 plaska lyzeczka sody oczyszonej
1 lyzeczka proszku
pol lyzeczki soli
1/3 szklanki cukru
przyprawy: po pol lyzeczki cynamonu, gozdzikow, imbiru, anyzku, wanilia (aromat lub troszke cukru waniliowego)
Wymieszalam dobrze wszystkie suche skladniki.
W drugiej miseczce wymieszalam:
1 jajo
1 jogurt o wadze 125 g + 2 lyzki kwasnej smietany ( lub wiekszy jogurt np. 150 g - dodalam smietane pozniej poniewaz wydawalo mi sie za suche). Ja uzylam jogurt o aromacie truskawkowym, ale rownie dobrze moze byc naturalny.
1 lyzeczka melasy
1 lyzeczka miodu
1/4 szklanki oleju
Do suchych skladnikow dodac "mokre" i delikatnie, ale krotko wymieszac. Wylozyc do wysmarowanej lub wylozonej papierkami foremki do mufinek. Upiec - ja pieklam okolo 25 minut, niestety moj stary piekarnik nie ma termometra wiec pieke wszystko na oko, mniej wiecej w 180º C.
- zdjecie robione przy sztucznym swietle

Skladniki:
1 szklanka maki
pol szklanki platkow owsianych (ja zmielilam je w blenderze na maczke)
1 plaska lyzeczka sody oczyszonej
1 lyzeczka proszku
pol lyzeczki soli
1/3 szklanki cukru
przyprawy: po pol lyzeczki cynamonu, gozdzikow, imbiru, anyzku, wanilia (aromat lub troszke cukru waniliowego)
Wymieszalam dobrze wszystkie suche skladniki.
W drugiej miseczce wymieszalam:
1 jajo
1 jogurt o wadze 125 g + 2 lyzki kwasnej smietany ( lub wiekszy jogurt np. 150 g - dodalam smietane pozniej poniewaz wydawalo mi sie za suche). Ja uzylam jogurt o aromacie truskawkowym, ale rownie dobrze moze byc naturalny.
1 lyzeczka melasy
1 lyzeczka miodu
1/4 szklanki oleju
Do suchych skladnikow dodac "mokre" i delikatnie, ale krotko wymieszac. Wylozyc do wysmarowanej lub wylozonej papierkami foremki do mufinek. Upiec - ja pieklam okolo 25 minut, niestety moj stary piekarnik nie ma termometra wiec pieke wszystko na oko, mniej wiecej w 180º C.

- zdjecie robione przy sztucznym swietle

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: