- Wrz 19, 2004
- 30,782
- 4,841
- 113
Przepis Eweny z jej blogu http://raspberriescream.blogspot.com/2010/...-sernikowe.html
Pyszne, aromatyczne, o delikatnej konsystencji, raczej brownies niż muffins. Na zimno chyba jeszcze lepsze, niz prosto z pieca.
150 g mąki
175 g drobnego cukru
35 g kakao
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
125 ml śmietany (soured cream)
3 łyżki oleju roślinnego
50 g masła, rozpuszczonego
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g czekolady, rozpuszczonej
25 g migdałów, posiekanych
masa sernikowa:
175 g serka kremowego
60 g drobnego cukru
1 jajko, lekko ubite
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.
Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.
Na muffinki, mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól razem w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę, olej, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt i rozpuszczoną czekoladę. Suche i mokre składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Przekładamy masę do papilotek, na nią delikatnie kładziemy masę sernikową. Lekko mieszamy nożem, tak aby powstał efekt marmuru. Wierzch posypujemy migdałami.
Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę.

Pyszne, aromatyczne, o delikatnej konsystencji, raczej brownies niż muffins. Na zimno chyba jeszcze lepsze, niz prosto z pieca.

150 g mąki
175 g drobnego cukru
35 g kakao
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
125 ml śmietany (soured cream)
3 łyżki oleju roślinnego
50 g masła, rozpuszczonego
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g czekolady, rozpuszczonej
25 g migdałów, posiekanych
masa sernikowa:
175 g serka kremowego
60 g drobnego cukru
1 jajko, lekko ubite
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.
Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.
Na muffinki, mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól razem w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę, olej, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt i rozpuszczoną czekoladę. Suche i mokre składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Przekładamy masę do papilotek, na nią delikatnie kładziemy masę sernikową. Lekko mieszamy nożem, tak aby powstał efekt marmuru. Wierzch posypujemy migdałami.
Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę.

