Muffiny czekoladowo-sernikowe

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
Przepis Eweny z jej blogu http://raspberriescream.blogspot.com/2010/...-sernikowe.html
Pyszne, aromatyczne, o delikatnej konsystencji, raczej brownies niż muffins. Na zimno chyba jeszcze lepsze, niz prosto z pieca.
lecker.gif


150 g mąki
175 g drobnego cukru
35 g kakao
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
125 ml śmietany (soured cream)
3 łyżki oleju roślinnego
50 g masła, rozpuszczonego
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g czekolady, rozpuszczonej
25 g migdałów, posiekanych

masa sernikowa:
175 g serka kremowego
60 g drobnego cukru
1 jajko, lekko ubite
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Piekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.
Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.
Na muffinki, mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól razem w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę, olej, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt i rozpuszczoną czekoladę. Suche i mokre składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Przekładamy masę do papilotek, na nią delikatnie kładziemy masę sernikową. Lekko mieszamy nożem, tak aby powstał efekt marmuru. Wierzch posypujemy migdałami.
Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę.
IMG_0505.JPG IMG_0511.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0505.JPG
    IMG_0505.JPG
    49.4 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0511.JPG
    IMG_0511.JPG
    34.4 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy