- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Co prawda już dawno po świętach , ale te mufinki są tak dobre , że można je jeść przez cały rok
Przepis na nie podała Atina , a zaczerpnęła go z książki "Nigella - Christmas" .
Składniki :
* 250 g mąki
* 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody
* 100 g cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 klementynki/mandarynki
* ok.125 ml tłustego mleka
* 75 ml oleju lub roztopionego masła
* 1 jajko
* 175 g suszonej żurawiny
do posypania :
* 3 łyżki cukru trzcinowego
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać . Mandarynki dobrze wyszorować , zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę dodać do suchych składników.
Do soku z mandarynek dodać tyle mleka , aby w sumie było 200 ml płynu. Dodać olej i jajko, lekko ubić - tylko do połączenia.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie - tylko do połączenia się składników. Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Nałożyć porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Posypać cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.


Przepis na nie podała Atina , a zaczerpnęła go z książki "Nigella - Christmas" .
Składniki :
* 250 g mąki
* 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody
* 100 g cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 klementynki/mandarynki
* ok.125 ml tłustego mleka
* 75 ml oleju lub roztopionego masła
* 1 jajko
* 175 g suszonej żurawiny
do posypania :
* 3 łyżki cukru trzcinowego
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać . Mandarynki dobrze wyszorować , zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę dodać do suchych składników.
Do soku z mandarynek dodać tyle mleka , aby w sumie było 200 ml płynu. Dodać olej i jajko, lekko ubić - tylko do połączenia.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie - tylko do połączenia się składników. Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Nałożyć porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Posypać cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.