- Sty 3, 2009
- 27,949
- 2,293
- 113
Przepis podała Agnieszka Kręglicka w Wysokich Obcasach. Ja go odrobinę zmodyfikowałam.
Na 12 sztuk:
Suche:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej *
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2-1 łyżeczki cukru **
duuża szczypta soli
Mokre:
1 szklanka mleka
50 ml oleju z pestek winogron
2 roztrzepane jaja
100 g koziego twarożku
3 łyżki listków tymianku ***
* W oryginale była najdrobniejsza kaszka kukurydziana. Ja wolę mąkę, bo kaszka mi zgrzytała w zębach, może nie była dość drobna.
** W oryginale 1 łyżka
*** nie miałam świeżego, dałam około łyżki suszonego
Wymieszać suche. Wymieszać mokre. Szybko połączyć, nie wyrabiać. Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papierkami. Piec przez 20-25 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z pieca odczekać 5-10 minut i wyjąć z foremek. Dobre na ciepło i na zimno.
Smacznego
Jak znajdę zdjęcie to wkleję.
Na 12 sztuk:
Suche:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej *
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2-1 łyżeczki cukru **
duuża szczypta soli
Mokre:
1 szklanka mleka
50 ml oleju z pestek winogron
2 roztrzepane jaja
100 g koziego twarożku
3 łyżki listków tymianku ***
* W oryginale była najdrobniejsza kaszka kukurydziana. Ja wolę mąkę, bo kaszka mi zgrzytała w zębach, może nie była dość drobna.
** W oryginale 1 łyżka
*** nie miałam świeżego, dałam około łyżki suszonego
Wymieszać suche. Wymieszać mokre. Szybko połączyć, nie wyrabiać. Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papierkami. Piec przez 20-25 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z pieca odczekać 5-10 minut i wyjąć z foremek. Dobre na ciepło i na zimno.
Smacznego

Jak znajdę zdjęcie to wkleję.