Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Muffiny z le Cordon Bleu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 202914" data-attributes="member: 231"><p>mialam je zebrane w jednym pliku, ale pozbywam się plików z przepisami, bo juz się zaczynam gubic. Wpisuję tak trochę dla wlasnej wygody. Przepisy w brzmieniu z różnych forów.</p><p></p><p></p><p></p><p>Mufiny cebulowe z rozmarynem Le Cordon Bleu</p><p>2 szklanki mąki</p><p>80g startego parmezanu</p><p>1 duża cebula pokrojona w kostkę</p><p>3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>łyżka cukru</p><p>szczypta soli</p><p>szklanka mleka</p><p>50 ml oliwy</p><p>2 jajka</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy parmezan, cukier, rozmaryn i cebulę, mieszamy.</p><p>Jajka roztrzepujemy z mlekiem i oliwą, dodajemy do mąki. Wszystko szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno pozostać grudkowate.</p><p>Ciasto wkładamy do formy do mufinek (wyłożonej papierowymi foremkami albo wysmarowanej oliwą) do 3/4 wysokości każdego otworu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (raczej 20 minut, ale lepiej sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone).</p><p></p><p>Mufinki z oliwkami, parmezanem i rozmarynem Le Cordon Bleu</p><p>2,5 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>175 g czarnych oliwek bez pestek</p><p>35 g tartego parmezanu</p><p>1/2 łyżki suszonego rozmarynu (albo łyżka posiekanego świeżego)</p><p>2 jajka</p><p>szklanka mleka</p><p>1/2 kostki (125 g) masła</p><p></p><p>ew. masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dodajemy grubo posiekane oliwki, rozmaryn i parmazan. Wszystko mieszamy.</p><p>Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i wystudzone masło. </p><p>Łączymy obie masy, szybko i krótko mieszając - ciasto powinno być grudkowate.</p><p>Formę do mufinków smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami (to chyba lepszy spsób). Ciasto przekładamy do formy (do 3/4 wysokości każdego zagłębienia) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.</p><p></p><p></p><p></p><p>Mufinki z fetą i papryką Le Cordon Bleu</p><p>1 czerwona papryka</p><p>2,5 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>175 g fety</p><p>2 jajka</p><p>szklanka mleka</p><p>1/2 kostki masła (125 g)</p><p> </p><p>Paprykę myjemy, przekarajamy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku do czasu, aż skórka będzie prawie cała czarna. Wtedy wkładamy paprykę do szczelnego plastikowego woreczka i trzymamy, aż ostygnie. Potem zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść) i kroimy paprykę w kostkę.</p><p>Fetę kroimy w małą kostkę.</p><p></p><p>Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy fetę i paprykę, wszystko mieszamy delikatnie.</p><p>Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i ostudzone masło.</p><p></p><p>Obie masy łączymy i szybko i krótko mieszamy - ciasto powinno być grudkowate. </p><p>Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.</p><p></p><p>Mufiny z kukurydzą Le Cordon Bleu</p><p></p><p>225 g mąki</p><p>150g mąki kukurydzianej</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta pieprzu cayenne</p><p>szczypta soli</p><p>60g startego cheddara</p><p>310 g kukurydzy z puszki, odsączonej (może być zamiast tego 240 g świeżej lub mrożonej, ugotowanej)</p><p>2 jajka </p><p>250 ml mleka</p><p>100g stopionego masła, ostudzonego</p><p></p><p>Masło topimy na patelni. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, dodajemy mąkę kukurydzianą, ser i ziarno kukurydzy, wszystko mieszamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, razem z przestudzonym masłem wlewamy do mąki, szybko mieszamy łyżką (mają zostać grudki). Pieczemy 20 minut w 210 st. Podajemy gorące, posmarowane (jeżeli ktoś lubi) masłem.</p><p></p><p></p><p>Malinowe z kruszonką Le Cordon Bleu</p><p></p><p>375 g maki, </p><p>2 lyzeczki proszku do pieczenie, </p><p>szczypta soli </p><p>115 g brazowego cukru, </p><p>150 g mrozonych(nie rozmrazac) lub swiezych malin,</p><p> 2 jaja, </p><p>250 ml mleka, 1</p><p>25 stopionego masla.</p><p></p><p>Jak to z mufinkami – suche z suchymi, mokre z mokrymi. piec ok. 20-30 min w 210 C Przelac do foremek i posypac kruszonka</p><p></p><p>Pomarańczowo-makowe Le Cordon Bleu</p><p></p><p>2 1/2 szklanki mąki </p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/4 szklanki cukru </p><p>2 1/2 łyżek maku </p><p>2 łyzki posiekanej skórki pomarańczowej </p><p>1/3 szklanki masła </p><p>1/3 szklanki dzemu morelowego </p><p>2 jajka</p><p>1/3 szklanki maślanki </p><p></p><p>Suche z suchymi, podgrzać masło I dżem na małym ogniu. Wymieszać jajka z maślanką. Dodać do suchych , mieszac tylko do jako takiego połączenia składników. </p><p>Piec 12-15 minut w 210 st. </p><p></p><p></p><p>Muffiny z białą czekoladą Le Cordon Bleu</p><p>375g maki </p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia </p><p>szczypta soli </p><p>125g miałkiego cukru </p><p>200g posiekanej białej czekolady </p><p>2 jaja </p><p>375ml mleka </p><p>2 łyżeczkidrobno posiekanej skórki cytrynowej </p><p>160g stopionego masła </p><p>45g płatków migdałowych </p><p></p><p>Wymieszać osobno suche składniki- bez migdałow, osobno mokre, nastepnie połaczyć wszystko krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objetości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni</p><p></p><p>Imbirowe z bananami Le cordon bleu</p><p>300 g mąki</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>łyżeczka mielonego imbiru</p><p>115 g brązowego cukru</p><p>75 g imbiru kandyzowanego</p><p>60 g masła</p><p>2 łyżki miodu</p><p>125 ml mleka</p><p>2 jajka</p><p>240 g rozgniecionych bananów(dwie sztuki)</p><p>Masło z miodem stopić w rondelku. Przestudzić. Rozmieszać jajka z mlekiem. W </p><p>zagłębienie w mące wlać masło z miodem i mleko z jajkami oraz banany.Szybko </p><p>wymieszać. Włożyć w nasmarowane foremki, piec ok.20 min. w temp.210*C.</p><p></p><p>Masa</p><p>125g twarożku</p><p>2 łyżkami cukru</p><p>sok z cytryny i 2 łyzki skórki</p><p>Muffinki dekorować utartą masą i kandyzowanym imbirem.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Muffiny pomarańczowo – czekoladowe Le Cordon Bleu</p><p>150 g gorzkiej czekolady </p><p>75 g masła </p><p>375 g mąki </p><p>2 łyżeczki proszku </p><p>szczypta soli </p><p>3 łyżki kakao </p><p>3 łyżki miałkiego cukru </p><p>2 jaja </p><p>250 ml mleka </p><p>1 łyżka skórki pomarańczowej </p><p></p><p>czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.Suche zmieszać i wlać do tego zmieszane mokre.Piec 20 min. w 210 stopniach </p><p></p><p>Krem:</p><p>200 g gorzkiej czekolady </p><p>60 g posiekanego masła </p><p>1 łyżka likieru pomarańczowego </p><p>skórka do przybrania </p><p></p><p>czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,zdkąć z ognia i dodac likier,zostawić do przestudzenia i zgęstnienia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 202914, member: 231"] mialam je zebrane w jednym pliku, ale pozbywam się plików z przepisami, bo juz się zaczynam gubic. Wpisuję tak trochę dla wlasnej wygody. Przepisy w brzmieniu z różnych forów. Mufiny cebulowe z rozmarynem Le Cordon Bleu 2 szklanki mąki 80g startego parmezanu 1 duża cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli szklanka mleka 50 ml oliwy 2 jajka sposób przygotowania Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy parmezan, cukier, rozmaryn i cebulę, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i oliwą, dodajemy do mąki. Wszystko szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno pozostać grudkowate. Ciasto wkładamy do formy do mufinek (wyłożonej papierowymi foremkami albo wysmarowanej oliwą) do 3/4 wysokości każdego otworu. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (raczej 20 minut, ale lepiej sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone). Mufinki z oliwkami, parmezanem i rozmarynem Le Cordon Bleu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 175 g czarnych oliwek bez pestek 35 g tartego parmezanu 1/2 łyżki suszonego rozmarynu (albo łyżka posiekanego świeżego) 2 jajka szklanka mleka 1/2 kostki (125 g) masła ew. masło do wysmarowania formy sposób przygotowania Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dodajemy grubo posiekane oliwki, rozmaryn i parmazan. Wszystko mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i wystudzone masło. Łączymy obie masy, szybko i krótko mieszając - ciasto powinno być grudkowate. Formę do mufinków smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami (to chyba lepszy spsób). Ciasto przekładamy do formy (do 3/4 wysokości każdego zagłębienia) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Mufinki z fetą i papryką Le Cordon Bleu 1 czerwona papryka 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 175 g fety 2 jajka szklanka mleka 1/2 kostki masła (125 g) Paprykę myjemy, przekarajamy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy w bardzo gorącym piekarniku do czasu, aż skórka będzie prawie cała czarna. Wtedy wkładamy paprykę do szczelnego plastikowego woreczka i trzymamy, aż ostygnie. Potem zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść) i kroimy paprykę w kostkę. Fetę kroimy w małą kostkę. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy fetę i paprykę, wszystko mieszamy delikatnie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy stopione i ostudzone masło. Obie masy łączymy i szybko i krótko mieszamy - ciasto powinno być grudkowate. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Mufiny z kukurydzą Le Cordon Bleu 225 g mąki 150g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 60g startego cheddara 310 g kukurydzy z puszki, odsączonej (może być zamiast tego 240 g świeżej lub mrożonej, ugotowanej) 2 jajka 250 ml mleka 100g stopionego masła, ostudzonego Masło topimy na patelni. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, dodajemy mąkę kukurydzianą, ser i ziarno kukurydzy, wszystko mieszamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, razem z przestudzonym masłem wlewamy do mąki, szybko mieszamy łyżką (mają zostać grudki). Pieczemy 20 minut w 210 st. Podajemy gorące, posmarowane (jeżeli ktoś lubi) masłem. Malinowe z kruszonką Le Cordon Bleu 375 g maki, 2 lyzeczki proszku do pieczenie, szczypta soli 115 g brazowego cukru, 150 g mrozonych(nie rozmrazac) lub swiezych malin, 2 jaja, 250 ml mleka, 1 25 stopionego masla. Jak to z mufinkami – suche z suchymi, mokre z mokrymi. piec ok. 20-30 min w 210 C Przelac do foremek i posypac kruszonka Pomarańczowo-makowe Le Cordon Bleu 2 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 2 1/2 łyżek maku 2 łyzki posiekanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki masła 1/3 szklanki dzemu morelowego 2 jajka 1/3 szklanki maślanki Suche z suchymi, podgrzać masło I dżem na małym ogniu. Wymieszać jajka z maślanką. Dodać do suchych , mieszac tylko do jako takiego połączenia składników. Piec 12-15 minut w 210 st. Muffiny z białą czekoladą Le Cordon Bleu 375g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 125g miałkiego cukru 200g posiekanej białej czekolady 2 jaja 375ml mleka 2 łyżeczkidrobno posiekanej skórki cytrynowej 160g stopionego masła 45g płatków migdałowych Wymieszać osobno suche składniki- bez migdałow, osobno mokre, nastepnie połaczyć wszystko krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objetości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć. Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni Imbirowe z bananami Le cordon bleu 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka mielonego imbiru 115 g brązowego cukru 75 g imbiru kandyzowanego 60 g masła 2 łyżki miodu 125 ml mleka 2 jajka 240 g rozgniecionych bananów(dwie sztuki) Masło z miodem stopić w rondelku. Przestudzić. Rozmieszać jajka z mlekiem. W zagłębienie w mące wlać masło z miodem i mleko z jajkami oraz banany.Szybko wymieszać. Włożyć w nasmarowane foremki, piec ok.20 min. w temp.210*C. Masa 125g twarożku 2 łyżkami cukru sok z cytryny i 2 łyzki skórki Muffinki dekorować utartą masą i kandyzowanym imbirem. Muffiny pomarańczowo – czekoladowe Le Cordon Bleu 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła 375 g mąki 2 łyżeczki proszku szczypta soli 3 łyżki kakao 3 łyżki miałkiego cukru 2 jaja 250 ml mleka 1 łyżka skórki pomarańczowej czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.Suche zmieszać i wlać do tego zmieszane mokre.Piec 20 min. w 210 stopniach Krem: 200 g gorzkiej czekolady 60 g posiekanego masła 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka do przybrania czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,zdkąć z ognia i dodac likier,zostawić do przestudzenia i zgęstnienia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Muffiny z le Cordon Bleu
Top
Bottom