- Cze 24, 2005
- 16,748
- 645
- 113
Muffiny z mango
Przerobiłam ten przepis na babkę, bo miałam za mało pulpy na muffiny , wychodzą świetne
Ciasto:
400g pulpy mango (z puszki)
295g mąki pszennej
106 ml oleju
60g brązowego cukru trzcinowego (nie Muscovado)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)
szczypta soli
Lukier mango:
3 kopiate łyżki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka pulpy mango
Skórka otarta z ½ cytryny
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierkami lub użyć silikonowej
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: wszystkie mokre składniki wymieszać w jednej misce. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz dodać cukier i sól – wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia w jednolitą masę (nie mieszać za długo). Masa będzie od razu „puchnąć”, a to za sprawą proszku i sody, także bez obaw, że coś się zepsuło
Ciasto przelać do formy, wygładzić i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Od trzydziestej minuty można już sprawdzać (ciasto może się upiec szybciej lub wolniej w zależności od Upieczone wyjąć i całkowicie ostudzić.
Lukier: wszystkie składniki wymieszać – gdyby lukier był za rzadki – dodać cukru, gdy za gęsty – więcej pulpy mango lub soku z cytryny. Polać muffiny. Można na wierzch dodać różne dodatki, np. wiórki kokosowe, suszone mango itp.
Smacznego!


Przerobiłam ten przepis na babkę, bo miałam za mało pulpy na muffiny , wychodzą świetne
Ciasto:
400g pulpy mango (z puszki)
295g mąki pszennej
106 ml oleju
60g brązowego cukru trzcinowego (nie Muscovado)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)
szczypta soli
Lukier mango:
3 kopiate łyżki cukru pudru
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka pulpy mango
Skórka otarta z ½ cytryny
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierkami lub użyć silikonowej
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: wszystkie mokre składniki wymieszać w jednej misce. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz dodać cukier i sól – wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia w jednolitą masę (nie mieszać za długo). Masa będzie od razu „puchnąć”, a to za sprawą proszku i sody, także bez obaw, że coś się zepsuło
Lukier: wszystkie składniki wymieszać – gdyby lukier był za rzadki – dodać cukru, gdy za gęsty – więcej pulpy mango lub soku z cytryny. Polać muffiny. Można na wierzch dodać różne dodatki, np. wiórki kokosowe, suszone mango itp.
