Mufiinki bazowe- z malinami pistacjami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,748
645
113
Mufiinki bazowe

Bez nazwyn.jpg

To są muffiny na postawie przepisu naszej Pusi, tylko ja je przerobiłam na wegańskie

1 1/2 szklanki mąki tortowej( ja trochę mieszam z 2 łyżki krupczatki, 2 łyżki kukurydzianej i reszta tortowej, ale to nie obowiązkowe z samej tortowej wyjdą też pyszne)

1/2 (lub nawet mniej) szklanki cukru białego brązowego lub erytrolu, ksylitolu, cukru palmowego itd.

2 łyżeczki proszku do pieczenia(płyciutkie)

1/3 łyżeczki soli

Suche składniki przesiać i wymieszać.

W innej misce połączyć ze sobą:

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka sojowego lub lepiej jogurtu roślinnego lub śmietany kokosowej(najlepiej)

1/3 szklanki wody

cukier waniliowy lub tarta skórka z pół cytryny czy limonki

(2-3 szczypty mielonego kardamonu do jabłek)

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka octu jabłkowego lub ciut mniej zwykłego

jedna szklanka dowolnych dodatków: u mnie garstka siekanych pistacji i 200g malin

lub też rewelacyjne jabłkowe

grubo krojone 3 jabłka, ale może być wszystko, krojona czekolada, inne owoce np. żurawina, orzechy itd.

UWAGA! Zanim szklankę wypełnię dodatkami, wkładam czasami do niej, rozmiękczoną widelcem, połowę banana (są wtedy pysznie wilgotne ).

Do suchych składników dodaje wymieszane płyny i dodatki. Szybko lecz delikatnie mieszam wszystko ze sobą...

Ciasta muffinkowego nie należy miksować ani zbytnio mieszać; szybko przełożyć do muffinkowej formy wyłożonej papierowymi foremkami i piec 20 min w piecu nagrzanym do 190 C. Ja dzisiaj piekłam w foremkach silikonowych to już nie wykładałam papierkami.

Bez nazwymm.jpg

• Dzięki
Reakcje: Joanna

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy