- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Bardzo smaczny dip pochodzacy z Aleppo w Syrii ale szeroko rozpowszechniony w calym rejonie Lewantu. Nieco zmienilam przepis z Epicurious http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Muhammara-10982
Skladniki:
5 czerwonych papryk, upieczonych, ze zdjeta skorka, zmiksowanych na gladko
2-3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
2 lyzeczki melasy z granatow
2/3 szklanki bulki tartej - dalam panko, przy zwyklej bulce z pewnoscia zmniejszylabym ilosc
1/3 szklanki drobno posiekanych, podprazonych orzechow wloskich
1/2 lyzeczki kuminu (z pewnoscia mozna dac wiecej, my nie lubimy wiec oszczedni jestesmy

1 lyzka ostych platkow z papryki, lub chilli do smaku
4 lyzki dobrej jakosciowo oliwy z oliwek
sol do smaku
Wszystko dobrze wymieszac. Podawac do pieczywa, jako dip do mies i warzyw. Szczerze powiem, ze bardzo mi to smakuje, i mozna z powodzeniem uzywac jako paste na chleb.
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: