- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Mulah (sudański)
Podstawę tej sudańskiej potrawy stanowi cebula, mięso (Arabowie preferują baraninę), pomidory i czosnek.
4-5 cebul po obraniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor.
Mięso -25 dkg niekoniecznie baraninę, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na podsmażoną cebulę
2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego lub wyciśniętego .
Wszystko smażymy,wrzucamy pokrojonego pomidora lub dodajemy 1-2 łyżki przecieru pomidorowego.
Zmniejszamy ogień i dusimy, w razie potrzeby wlewamy trochę wody.
Obieramy 2-3 ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.
Solimy, oprószamy pieprzem.
Gdy ziemniaki są miękkie (mogą nawet się rozgotować), dodajemy szczyptę mielonego cynamonu.
Arabowie mulah jedzą z chlebem, nabierając nim potrawę.
Mam ten przepis z kalendarza wydanego w latach 70-tych.
Podstawę tej sudańskiej potrawy stanowi cebula, mięso (Arabowie preferują baraninę), pomidory i czosnek.

4-5 cebul po obraniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor.
Mięso -25 dkg niekoniecznie baraninę, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na podsmażoną cebulę
2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego lub wyciśniętego .
Wszystko smażymy,wrzucamy pokrojonego pomidora lub dodajemy 1-2 łyżki przecieru pomidorowego.
Zmniejszamy ogień i dusimy, w razie potrzeby wlewamy trochę wody.
Obieramy 2-3 ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.
Solimy, oprószamy pieprzem.
Gdy ziemniaki są miękkie (mogą nawet się rozgotować), dodajemy szczyptę mielonego cynamonu.
Arabowie mulah jedzą z chlebem, nabierając nim potrawę.
Mam ten przepis z kalendarza wydanego w latach 70-tych.
Ostatnią edycję dokonał moderator: