Mulah(sudański)

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mulah (sudański)
Podstawę tej sudańskiej potrawy stanowi cebula, mięso (Arabowie preferują baraninę), pomidory i czosnek.


4-5 cebul po obraniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor.
Mięso -25 dkg niekoniecznie baraninę, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na podsmażoną cebulę
2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego lub wyciśniętego .
Wszystko smażymy,wrzucamy pokrojonego pomidora lub dodajemy 1-2 łyżki przecieru pomidorowego.
Zmniejszamy ogień i dusimy, w razie potrzeby wlewamy trochę wody.
Obieramy 2-3 ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy.
Solimy, oprószamy pieprzem.
Gdy ziemniaki są miękkie (mogą nawet się rozgotować), dodajemy szczyptę mielonego cynamonu.
Arabowie mulah jedzą z chlebem, nabierając nim potrawę.

Mam ten przepis z kalendarza wydanego w latach 70-tych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Myślę, że baraninę można zastąpić jagnięciną albo wołowiną. Jak najbardziej do zrobienia. Dzięki za wpisanie przepisu. Wygląda smakowicie.
lecker.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dziękuję bardzo,starałam się.
icon_razz.gif

Jeśli będziesz robić,to ostrożnie z cynamonem.Mnie osobiście taki smak odpowiada,ale ze względu na wybrednych musiałam go ograniczyć do minimum.
 

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
Zrobiłam dziś na obiad
mniam.gif

Mięso dałam wołowe, a pomidory dałam z puszki. Wyszło bardzo dobre, taki ciekawy smak
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy