Murgh Makhani, Butter Chicken

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Butter Chicken, czyli kurczak w aromatycznym i pikantnym pomidorowym sosie z dodatkiem masła, to popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Początki dania sięgają ponoć czasów Imperium Mogołow (1526-1857), a w znanej obecnie wersji zostało najprawdopodobniej wymyślone w słynnej restauracji Moti Majal w Daryanganj, w środkowym Dehli. Przepis na podstawie eateasIndian i Harpala Singh Sokhi.

murgh_makhmi.JPG

6 podudzi kurczaka lub podwójna pierś

marynata:

1 łyżka oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy tandoori masala

1 łyżeczka cuminu

1 łyżeczka kolendry

1/2 łyżeczki soli

chili do smaku

2 łyżki jogurtu naturalnego

sos:

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru wielkości wiśni

2 ziarna kardamonu

4 duże pomidory

1 łyżeczka przyprawy tandoori masala

1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu

papryczka chili

ew. koncentrat pomidorowy dla koloru

2 łyżki jogurtu naturalnego

ew. kasoori methi, czyli suszone liście kozieradki. Można zastąpić posiekaną pietruszką.

masło , (ok. 3 łyżki) + olej do smażenia (ok. 2 łyżki)

1. Z udek kurczaka zdjąć skórę, następnie oddzielić mięso od kości i pokroić w kawałki (użyłam udek, ale można również użyć mięsa z piersi kurczaka, wówczas kroimy je w dużą kostkę).

Przyprawy marynaty mieszamy z olejem, dodajemy mięso kurczaka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy jogurt, ponownie mieszamy. Odstawiamy mięso na co najmniej godzinę ( w przypadku piersi wystarczy pół godziny).

2. Na dużej patelni na maśle z dodatkiem oleju (który zapobiegnie paleniu się masła) smażymy kurczaka, aż będzie złoto - rumiany. Zdejmujemy mięso z patelni.

Na patelnię dodajemy obraną posiekaną cebulę, obrany i posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir oraz rozkruszone ziarna kardamonu. Smażymy, aż cebula będzie szklista, po czym dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż pomidory zmiękną, po czym ucieramy blenderem na sos. Dodajemy przyprawę tandoori masala, miód oraz posiekaną papryczkę chili - ilość do smaku. Dla zintensyfikowania koloru potrawy można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego.

Wrzucamy ponownie kurczaka i dusimy w sosie kilka minut.

Dodajemy jogurt naturalny oraz kasoori methi (lub pietruszkę), mieszamy.

Podajemy np. z ryżem, chlebkiem naan (można go zastąpić chlebkiem pita) lub pieczonymi ziemniakami.

Załączniki

• murgh_makhmi.JPG
    murgh_makhmi.JPG
    118.4 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
Zrobiłam dziś na obiad. Miałam wszystko - za wyjątkiem zieleniny, dodałam więc listki zielone selera.Podałam z ryżem.
Syn zachwycony, mąż marudził, że mu 'za kwasne'.
No fakt, doprawiając sypnęłam do dania jeszcze jedną, kopiatą łyżeczkę masali.
Pomidory oczywiscie z puszki, coz robic, o tej porze...
I na samym, topionym masle czyli prawie ghee.
Mnie też smakowało, będę powtarzać.
anbetung.gif
Mała_Mi

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Qd, dopiero teraz widzę Twój wpis, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało!
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif

Za lekką kwaśność mogły być odpowiedzialne pomidory z puszki - wówczas warto ją zrównoważyć łyżeczką cukru
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Witaj Mi, oczywiście mam udka, jak to zwykle u mnie. Do obiadu jeszcze daleko, zrobiłabym to danie (będę miała gościa), tylko nie mam tandoori masala, lecz garam masala. Czy to się nada? Proszę odpowiedz.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, można, jak mówi Pyzy. Nie powiem, że "zamiast", bo to jednak zupełnie co innego (na zasadzie zastępstwa majeranku bazylią-zupełnie inne smaki), ale też wyjdzie z tego bardzo smaczne danie
icon_smile.gif
.
A tandoori masalę w kuchniach świata można kupić bez problemu (Złote Tarasy, Arkadia).
Smacznego
wink.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam zgodnie z podpowiedzią Pyzy. Wyszło bardzo smaczne. Całe szczęście, że zdążyłam. A z polecanych sklepów skorzystam. Dziękuję.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy