- Lis 12, 2007
- 304
- 0
- 0
Przerobilam inny przepis, dodalam zamiast bialego cukru brazowy cukier z melsa i dzem porzeczkowy
okazalo sie ze rodzince bardzo smakowal i mi tez choc ja nie lubie murzynkow
Ten brazowy cukier nadaje mu fajny smak-diabel tkwi w szczegolach
Robilam go na tzw."oko" ale staralam sie trzymac jakis proporcji
1/2 kostki margaryny, mozna tez dac olej jak ktos chce-1/2szkl
1/3 szkl.brazowego cukru z melasa
1 lyzka kakao
To wszystko rozpuscic i ciut przestudzic
dodac
1 jajko
1lyzeczke cynamonu
1/3-1/2 szkl mleka
1 i 1/3 szkl maki
1 lyzeczke sody
1/2 lyzeczke proszku do pieczenia
2 lyzki dzemu z czerwonej porzeczki
wszystko razem wymieszac ja to zrobilam recznie, przelozyc do blaszki-wymiary przyblizone-
(15x30-35) lub tortownicy 22-24cm, wylozonej papierem do pieczenia i piec okolo 30min w 180 stop.C
Ciasto jest wilgotne
okazalo sie ze rodzince bardzo smakowal i mi tez choc ja nie lubie murzynkow

Ten brazowy cukier nadaje mu fajny smak-diabel tkwi w szczegolach

Robilam go na tzw."oko" ale staralam sie trzymac jakis proporcji
1/2 kostki margaryny, mozna tez dac olej jak ktos chce-1/2szkl
1/3 szkl.brazowego cukru z melasa
1 lyzka kakao
To wszystko rozpuscic i ciut przestudzic
dodac
1 jajko
1lyzeczke cynamonu
1/3-1/2 szkl mleka
1 i 1/3 szkl maki
1 lyzeczke sody
1/2 lyzeczke proszku do pieczenia
2 lyzki dzemu z czerwonej porzeczki
wszystko razem wymieszac ja to zrobilam recznie, przelozyc do blaszki-wymiary przyblizone-
(15x30-35) lub tortownicy 22-24cm, wylozonej papierem do pieczenia i piec okolo 30min w 180 stop.C
Ciasto jest wilgotne