- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis wg. pisma Smaczna Kuchnia, wrzesień 2011.
ok. 500 g śliwek
350 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
4 łyżki ciemnego kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka: po 3 łyżki miękkiego masła, mąki i cukru
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
Składniki kruszonki zagnieść dokładnie. Uformowac w kulę, włożyć do schłodzenia do lodówki.
Masło, cukier, kakao rozpuścic w garnku wraz z 5 łyżkami wody, mieszając. Zestawić z ognia. Gdy masa lekko przestygnie, wbić jajka. Zmiksować, po czym wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać ciasto. Na cieście ułożyć rozcięciem do góry śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.
Piekłam w formie (tortownicy) o średnicy 26 cm.

ok. 500 g śliwek
350 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
4 łyżki ciemnego kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka: po 3 łyżki miękkiego masła, mąki i cukru
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
Składniki kruszonki zagnieść dokładnie. Uformowac w kulę, włożyć do schłodzenia do lodówki.
Masło, cukier, kakao rozpuścic w garnku wraz z 5 łyżkami wody, mieszając. Zestawić z ognia. Gdy masa lekko przestygnie, wbić jajka. Zmiksować, po czym wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać ciasto. Na cieście ułożyć rozcięciem do góry śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.
Piekłam w formie (tortownicy) o średnicy 26 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: