Murzynek
25 dag margaryny lub masła
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao (kawy rozpuszczalnej)
4 jajka
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
wiórki kokosowe (niekoniecznie)
W garnku rozpuścić, wymieszać i zagotować mleko, margarynę, cukier i kakao. Odlać pół szklanki na polewę, resztę ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą kakaową. Dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 190-200°C.
Ostudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi (niekoniecznie).
Proporcje na formę kwadratową o boku 23 cm, ale wychodzi dosyć wysokie.
25 dag margaryny lub masła
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao (kawy rozpuszczalnej)
4 jajka
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
wiórki kokosowe (niekoniecznie)
W garnku rozpuścić, wymieszać i zagotować mleko, margarynę, cukier i kakao. Odlać pół szklanki na polewę, resztę ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą kakaową. Dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 190-200°C.
Ostudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi (niekoniecznie).
Proporcje na formę kwadratową o boku 23 cm, ale wychodzi dosyć wysokie.
