- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
widzialam ze jest juz jeden przepis na mus czekoladowy Montignaca, ale ja zawsze robie ten (przepis z ksiazki Montignaca "Recettes et menus Montignac"
6-8 osob
400g dobrej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
8 jajek
7 cl rumu
4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
(ja jeszcze dodaje otarta skorke pomaranczowa)
czekolade polamac na kawaleczki, wrzucic do naczynia; kawe rozpuscic w 1/2 szklanki goracej wody, wlac do czekolady + rum
rozpuscic wszystko razem w kapieli wodnej mieszajac
bialka ubic na piane ze szczypta soli
lekko przestudzic rozpuszczona czekolade, dodac zoltka (po jednym, energicznie mieszajac); dodac stopniowo bialka mieszajac delikatnie --> na gladka mase
wstawic do lodowki na min. 5 godzin
wg mnie (oraz wg gosci
) ten mus jest naprawde rewelacyjny!! goraco polecam!! nawet po zakonczeniu MM robie go regularnie
6-8 osob
400g dobrej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
8 jajek
7 cl rumu
4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
(ja jeszcze dodaje otarta skorke pomaranczowa)
czekolade polamac na kawaleczki, wrzucic do naczynia; kawe rozpuscic w 1/2 szklanki goracej wody, wlac do czekolady + rum
rozpuscic wszystko razem w kapieli wodnej mieszajac
bialka ubic na piane ze szczypta soli
lekko przestudzic rozpuszczona czekolade, dodac zoltka (po jednym, energicznie mieszajac); dodac stopniowo bialka mieszajac delikatnie --> na gladka mase
wstawic do lodowki na min. 5 godzin
wg mnie (oraz wg gosci

