- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jeden z moich na prawdę ulubionych deserów
Prosty i dość szybki w przygotowaniu.
( na 4 porcje)
250 ml śmietany 36%
100 g czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła
Jajka ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem.
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić do przestygnięcia.
Do letniej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.
Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.
Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na godzinę do lodówki.


( na 4 porcje)
250 ml śmietany 36%
100 g czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła
Jajka ułożyć na sicie i przelać wrzątkiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem.
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić do przestygnięcia.
Do letniej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.
Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.
Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na godzinę do lodówki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: