- Wrz 6, 2011
- 663
- 0
- 0
Proporcje na 4 osoby
Składniki:
-300ml śmietany 30%
-2 limonki lub cytryny
-3 kiwi
-2 białka
-6 łyżek cukru pudru
-2 łyżki płatków migdałowych
Limonki dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietankę ubij z połową cukru, pod koniec ubijania wlej sok z limonek i dodaj skórkę (zostaw 1 łyżeczkę do dekoracji), wstaw do lodówki.
Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę. Wlej do niej białka, wsyp pozostały cukier, ubijaj na parze, żeby uzyskać sztywna pianę. Zdejmij miskę z garnka, wystudź pianę i wymieszaj ją z bitą śmietaną.
Kiwi obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do czterech szklanek lub pucharków. Na wierzch nałóż mus, wstaw do lodówki na 30-40minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, udekoruj nimi mus, posyp pozostałą skórką z limonki.
Deser najładniej prezentuje się w wysokich szklankach
Zamiast limonek wystarczą cytryny. Kiwi z powodzeniem zastąpi pomarańcza lub mandarynki
Składniki:
-300ml śmietany 30%
-2 limonki lub cytryny
-3 kiwi
-2 białka
-6 łyżek cukru pudru
-2 łyżki płatków migdałowych
Limonki dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietankę ubij z połową cukru, pod koniec ubijania wlej sok z limonek i dodaj skórkę (zostaw 1 łyżeczkę do dekoracji), wstaw do lodówki.
Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę. Wlej do niej białka, wsyp pozostały cukier, ubijaj na parze, żeby uzyskać sztywna pianę. Zdejmij miskę z garnka, wystudź pianę i wymieszaj ją z bitą śmietaną.
Kiwi obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do czterech szklanek lub pucharków. Na wierzch nałóż mus, wstaw do lodówki na 30-40minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, udekoruj nimi mus, posyp pozostałą skórką z limonki.
Deser najładniej prezentuje się w wysokich szklankach

Zamiast limonek wystarczą cytryny. Kiwi z powodzeniem zastąpi pomarańcza lub mandarynki