Mus pigwowo-jabłkowy.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
1duża pigwa
3 jabłka (u mnie renety)
1/3 szklanki cukru (można dać więcej)
2 łyżki soku z cytryny
woda
Robię wg tych proporcji 1:3.
Na dno garnka wlewam trochę wody i sok z cytryny.
Pigwę po umyciu kroję na ćwiartki i bardzo DOKŁADNIE wykrawam gniazda nasienne. Kroję na kawałki.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i też kroję na kawałki.
Owoce pod przykryciem doprowadzam do wrzenia, następnie dodaję cukier i smażę mieszając bez pokrywki.
Gotowy mus gorący wkładam do słoików, zamykam i odwracając do góry dnem chowam pod kocyk.
Można też pasteryzować.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Wypróbowałam drugą wersję, dając po połowie jabłek i pigwy. Dodałam tylko trochę więcej cukru.

Smak bardziej wyrazisty i jak dla mnie godny polecenia.
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy