- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
1duża pigwa
3 jabłka (u mnie renety)
1/3 szklanki cukru (można dać więcej)
2 łyżki soku z cytryny
woda
Robię wg tych proporcji 1:3.
Na dno garnka wlewam trochę wody i sok z cytryny.
Pigwę po umyciu kroję na ćwiartki i bardzo DOKŁADNIE wykrawam gniazda nasienne. Kroję na kawałki.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i też kroję na kawałki.
Owoce pod przykryciem doprowadzam do wrzenia, następnie dodaję cukier i smażę mieszając bez pokrywki.
Gotowy mus gorący wkładam do słoików, zamykam i odwracając do góry dnem chowam pod kocyk.
Można też pasteryzować.
3 jabłka (u mnie renety)
1/3 szklanki cukru (można dać więcej)
2 łyżki soku z cytryny
woda
Robię wg tych proporcji 1:3.
Na dno garnka wlewam trochę wody i sok z cytryny.
Pigwę po umyciu kroję na ćwiartki i bardzo DOKŁADNIE wykrawam gniazda nasienne. Kroję na kawałki.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i też kroję na kawałki.
Owoce pod przykryciem doprowadzam do wrzenia, następnie dodaję cukier i smażę mieszając bez pokrywki.
Gotowy mus gorący wkładam do słoików, zamykam i odwracając do góry dnem chowam pod kocyk.
Można też pasteryzować.