- Lis 28, 2005
- 34,038
- 6,492
- 113
Zainspirowana ulubionym sernikiem rabarbarowym leminy wymyśliłam dziś mus rabarbarowy, będący szybszą alternetywą tego pusznego deseru, więc póki pamiętam, wpisuję proporcje.
Składniki:
500 g obranych łodyg rabarbaru
400 g serka homogenizowanego 7,5% z Lidla lub Biedronki
330 ml śmietany kremówki 30%
15 g żelatyny
110 g cukru trzcinowego
1 łyżka cukru pudru
chlust domowej nalewki z wanilii lub cukier z wanilią
sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Pokrojony rabarbar udusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości, dodać cukier, zagotować.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia, a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub wstawić do mikrofalówki na 10 - 15 sekund.
Połączyć z gorącym rabarbarem, zmiksować, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny rabarbar zmiksować z twarożkiem, dodać śmietanę ubitą z łyżką cukru.
Doprawić do smaku wanilią i sokiem z cytryny.
Przełożyć do przykrywanego pojemnika, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Nakładać do miseczek łyżką do lodów.
Można oczywiście od razu porcjować do salaterek czy pucharów, jak się ma wystarczająco dużo miejsca w lodówce.
Można też udekorować świeżymi truskawkami lub musem truskawkowym.
Ilość cukru trzeba dobrać indywidualnie do własnych upodobań smakowych, podobnie jak ilość soku z cytryny.
EDIT:
Dodaję zdjęcie:

Składniki:
500 g obranych łodyg rabarbaru
400 g serka homogenizowanego 7,5% z Lidla lub Biedronki
330 ml śmietany kremówki 30%
15 g żelatyny
110 g cukru trzcinowego
1 łyżka cukru pudru
chlust domowej nalewki z wanilii lub cukier z wanilią
sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Pokrojony rabarbar udusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości, dodać cukier, zagotować.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia, a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub wstawić do mikrofalówki na 10 - 15 sekund.
Połączyć z gorącym rabarbarem, zmiksować, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny rabarbar zmiksować z twarożkiem, dodać śmietanę ubitą z łyżką cukru.
Doprawić do smaku wanilią i sokiem z cytryny.
Przełożyć do przykrywanego pojemnika, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Nakładać do miseczek łyżką do lodów.
Można oczywiście od razu porcjować do salaterek czy pucharów, jak się ma wystarczająco dużo miejsca w lodówce.
Można też udekorować świeżymi truskawkami lub musem truskawkowym.
Ilość cukru trzeba dobrać indywidualnie do własnych upodobań smakowych, podobnie jak ilość soku z cytryny.
EDIT:
Dodaję zdjęcie:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: