- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty
na podstawie Przewodnika Kulinarnego Pascal Bułgaria
Składniki:
200 g słoniny
2 cebule
1 kg ziemniaków
1 słoik kiszonej kapusty z sokiem
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
4 jaja
1 łyżeczka kminku
3 - 4 ząbki czosnku
150 g jogurtu
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry słoninę, dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone w plastry. Poddusić, aż będą półmiękkie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić kiszoną kapustkę z czoskiem i sokiem.
Układac warstwami, przesypując solą i pieprzem oraz kminkiem.
Roztrzepać jogurt z mąką, mlekiem i jajami, zalać musakę.
Zapiekać 30 minut w temp.150 stopni C.
Moja wersja:
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
Na patelni poddusiłam na oleju pieczarki z cebulą, dodałam do nich posiekaną kapustę, przyprawiłam pieprzem i kminkiem, udusiłam do miękkości podlewając niewielką ilością wody (ok. 50 min). Roztrzepałam 2 jajka, jogurt i śmietanę z solą, czosnkiem i pieprzem, zalałam warstwy warzyw.
Zapiekałam w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 35 minut)
Smaczna, aczkolwiek całkiem zwyczajna zapiekanka.
na podstawie Przewodnika Kulinarnego Pascal Bułgaria
Składniki:
200 g słoniny
2 cebule
1 kg ziemniaków
1 słoik kiszonej kapusty z sokiem
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
4 jaja
1 łyżeczka kminku
3 - 4 ząbki czosnku
150 g jogurtu
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry słoninę, dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone w plastry. Poddusić, aż będą półmiękkie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić kiszoną kapustkę z czoskiem i sokiem.
Układac warstwami, przesypując solą i pieprzem oraz kminkiem.
Roztrzepać jogurt z mąką, mlekiem i jajami, zalać musakę.
Zapiekać 30 minut w temp.150 stopni C.
Moja wersja:
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
Na patelni poddusiłam na oleju pieczarki z cebulą, dodałam do nich posiekaną kapustę, przyprawiłam pieprzem i kminkiem, udusiłam do miękkości podlewając niewielką ilością wody (ok. 50 min). Roztrzepałam 2 jajka, jogurt i śmietanę z solą, czosnkiem i pieprzem, zalałam warstwy warzyw.
Zapiekałam w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 35 minut)
Smaczna, aczkolwiek całkiem zwyczajna zapiekanka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: