Muszle makaronowe faszerowane

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Opakowanie makaronu- duże muszle
Słoik lub 2 sosu słodko kwaśnego
ok.50 dag mięsa mielonego
czerstwa bułka namoczona i odciśnięta
jajko
sól. pieprz do smaku
oraz dowolne ulubione przyprawy

Makaron gotujemy 5 min w osolonej wodzie i studzimy. (Wypróbowałam również wersję bez gotowania i nadziałam suchy ale trzeba wtedy pilnować by cały makaron był przykryty sosem bo brzegi wystające mogą być twarde.) Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone. ( Czasem dodaję ryż jak do gołąbków jeżeli zostaje z poprzedniego dnia) Napełniamy farszem muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu. W zależności od wielkości naczynia może byś jedna lub dwie warstwy makaronu. Wszystko zalewamy sosem i dodajemy 1/2 szklanki wody.Pieczymy przykryte ok 50 min.
 

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Zapomniałam napisać , że w wersji bez gotowania makaronu trzeba dać 1 szklankę wody na każdy słoik sosu i piec 1 godzA to moje "Ślimaki" - tak to danie nazywa mój synek. Tym razem nie gotowałam tylko napełniałam surowe.
 

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Coś mi źle wstawiło, więc jeszcze raz surowe.
 

Załączniki

  • d_043.jpg
    d_043.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 0
  • d_044.jpg
    d_044.jpg
    109.8 KB · Wyświetleń: 0

darbarian

Member
Sty 18, 2009
12
0
0
Jami jam
dance.gif
wygląda smakowicie i zapewne tak smakuje
icon_smile.gif


Dzięki za przepis trzeba przetestować
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy