Opakowanie makaronu- duże muszle
Słoik lub 2 sosu słodko kwaśnego
ok.50 dag mięsa mielonego
czerstwa bułka namoczona i odciśnięta
jajko
sól. pieprz do smaku
oraz dowolne ulubione przyprawy
Makaron gotujemy 5 min w osolonej wodzie i studzimy. (Wypróbowałam również wersję bez gotowania i nadziałam suchy ale trzeba wtedy pilnować by cały makaron był przykryty sosem bo brzegi wystające mogą być twarde.) Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone. ( Czasem dodaję ryż jak do gołąbków jeżeli zostaje z poprzedniego dnia) Napełniamy farszem muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu. W zależności od wielkości naczynia może byś jedna lub dwie warstwy makaronu. Wszystko zalewamy sosem i dodajemy 1/2 szklanki wody.Pieczymy przykryte ok 50 min.
Słoik lub 2 sosu słodko kwaśnego
ok.50 dag mięsa mielonego
czerstwa bułka namoczona i odciśnięta
jajko
sól. pieprz do smaku
oraz dowolne ulubione przyprawy
Makaron gotujemy 5 min w osolonej wodzie i studzimy. (Wypróbowałam również wersję bez gotowania i nadziałam suchy ale trzeba wtedy pilnować by cały makaron był przykryty sosem bo brzegi wystające mogą być twarde.) Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone. ( Czasem dodaję ryż jak do gołąbków jeżeli zostaje z poprzedniego dnia) Napełniamy farszem muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu. W zależności od wielkości naczynia może byś jedna lub dwie warstwy makaronu. Wszystko zalewamy sosem i dodajemy 1/2 szklanki wody.Pieczymy przykryte ok 50 min.