- Sie 28, 2005
- 8,206
- 1,714
- 113
Ugotować paczkę makaronu "Conchiglioni" al dente.
Upiec w połówkachi dynię "Hokkaido", pokroić z grubsza i wrzucić do malaksera.
Podczas rozdrabniania dyni dodać : ser żółty tarty ( może być "no name" - gotowiec z marketu ( ok 200 g));
ser pleśniowy błękitny ( dałam "bleu d'Aubergne", ale równie dobrze może być lazur turkusowy czy gorgonzola picante) troszke mniej, sok z pół cytryny, sól i pieprz.
Następnie dosypać dwie kopiate łyżki zmielonych orzechów włoskich. I odrobineczkę chili. A także ząbek czosnku roztarty z solą.
Gotowym farszem nadziać muszle ( najwygodniej wyciskać z rękawa cukierniczego przez duży gładki otwór).
Naczynie do zapiekania podlać olejem z orzechów włoskich i białym wytrawnym winem.
Całość posypać siekanymi orzechami włoskimi i tartym serem. Zapiec.

Upiec w połówkachi dynię "Hokkaido", pokroić z grubsza i wrzucić do malaksera.
Podczas rozdrabniania dyni dodać : ser żółty tarty ( może być "no name" - gotowiec z marketu ( ok 200 g));
ser pleśniowy błękitny ( dałam "bleu d'Aubergne", ale równie dobrze może być lazur turkusowy czy gorgonzola picante) troszke mniej, sok z pół cytryny, sól i pieprz.
Następnie dosypać dwie kopiate łyżki zmielonych orzechów włoskich. I odrobineczkę chili. A także ząbek czosnku roztarty z solą.
Gotowym farszem nadziać muszle ( najwygodniej wyciskać z rękawa cukierniczego przez duży gładki otwór).
Naczynie do zapiekania podlać olejem z orzechów włoskich i białym wytrawnym winem.
Całość posypać siekanymi orzechami włoskimi i tartym serem. Zapiec.
