- Gru 2, 2004
- 13,816
- 1
- 38
Z dodatku do gazety, Viva la pasta!
25 dkg conchiglioni
Sos:
30 dkg świeżego łososia
3 pomidory świeże lub z puszki
pół szklanki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki kremówki
10 dkg startego parmezanu
3 zabki czosnku
szczypta szafranu
2 łyzki mąki (ja pominełam)
łyżka masła
4 łyzki oliwy
pieprz
sól
półtorej szklanki sosu pomidorowego z bazylią
Szafran zaparzyć podgrzanym winem, wymieszać z masłem.
Łososia pokroic w kostkę, oprószyć mąką, podsmazyć na oliwie (ja grillowałam łososia, bez mąki, bez oliwy, w całości, potem rozdzieliłam na kawałki)
Dodać obrane pomidory, pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, wino z szafranem i smietanę. Gotowac na małym ogniu kilka minut.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy.
makaron, ugotowany al dente, ułozyc na dnie naczynia żaroodpornego, nadziac muszle sosem, posypać parmezanem obficie.
Zapiekać w piekarniku.
Smacznego. Polecam, bo naprawde pyszne!
Smakowite również wymieszane z mniejszym makaronem, np. kokardkami.


25 dkg conchiglioni
Sos:
30 dkg świeżego łososia
3 pomidory świeże lub z puszki
pół szklanki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki kremówki
10 dkg startego parmezanu
3 zabki czosnku
szczypta szafranu
2 łyzki mąki (ja pominełam)
łyżka masła
4 łyzki oliwy
pieprz
sól
półtorej szklanki sosu pomidorowego z bazylią
Szafran zaparzyć podgrzanym winem, wymieszać z masłem.
Łososia pokroic w kostkę, oprószyć mąką, podsmazyć na oliwie (ja grillowałam łososia, bez mąki, bez oliwy, w całości, potem rozdzieliłam na kawałki)
Dodać obrane pomidory, pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, wino z szafranem i smietanę. Gotowac na małym ogniu kilka minut.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy.
makaron, ugotowany al dente, ułozyc na dnie naczynia żaroodpornego, nadziac muszle sosem, posypać parmezanem obficie.
Zapiekać w piekarniku.
Smacznego. Polecam, bo naprawde pyszne!
Smakowite również wymieszane z mniejszym makaronem, np. kokardkami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: