- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Dzisiejszy przepis to pomysł na smaczną, oryginalną przekąskę. Ta słynna i lubiana potrawa ta pochodzi z Mysore, południowej częsci Indii. Jedzona jest zarówno w domach, jak i w restauracjach. Podaje się ją również podczas świąt, np. Diwali, Święta Świateł."Pączki" te są na tyle sycące, że z sałatką mogą stanowić pożywny obiad wegetariański. Można podać je z dowolnym sosem lub chutney, np. pomidorowym, chili, curry lub jogurtowo-czosnkowym. Są przy tym bardzo łatwe do zrobienia i smażą się szybko. Przepis: Vahchef Sanjay Thumma.
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 1 szklanki maślanki
1 łyżeczka kuminu
kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany
1 posiekana paprika chili, bez pestek
3 łyżki wiórków koksowych
olej do smażenia
Mieszamy suche skąłdniki w misce. Następnie, mieszajac, dodajemy taką ilość maslanki, by uzyskać bardzo gęstą masę. Dodajemy kumin, imbir chili oraz kokos. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 10 minut (do godziny), by odpoczęło.
W niedużym rondelku rozgrzewamy olej. Nabieramy masy na łyżkę. Maczając łyżkę z masą w gorącym oleju, wypuszczamy "pączki' na olej, by się smażyły. Jednoroazowo można smażyć po kilka sztuk, tak by się z soba nie stykały. (zasady smażenia identyczne, jak przy pączkach na słodko. Nie za duży ogień, by pączki nie pozostały surowe w środku) Kiedy kulki będa ze wszystkich stron złote, wyjmujemy je i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy z dowolnym sosem i ew. sałatką.
Szybkie sosy:
1. Jogurt naturalny + przeciśnięty czosnek + sól i pieprz do smaku
2. Podsmażona na 1 łyżce oleju 1 łyżeczka curry z 1 posiekanym ząbkiem czosnku + 1/2 szklanki keczupu+ ew. sól, pieprz i chili do smaku

1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 1 szklanki maślanki
1 łyżeczka kuminu
kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany
1 posiekana paprika chili, bez pestek
3 łyżki wiórków koksowych
olej do smażenia
Mieszamy suche skąłdniki w misce. Następnie, mieszajac, dodajemy taką ilość maslanki, by uzyskać bardzo gęstą masę. Dodajemy kumin, imbir chili oraz kokos. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 10 minut (do godziny), by odpoczęło.
W niedużym rondelku rozgrzewamy olej. Nabieramy masy na łyżkę. Maczając łyżkę z masą w gorącym oleju, wypuszczamy "pączki' na olej, by się smażyły. Jednoroazowo można smażyć po kilka sztuk, tak by się z soba nie stykały. (zasady smażenia identyczne, jak przy pączkach na słodko. Nie za duży ogień, by pączki nie pozostały surowe w środku) Kiedy kulki będa ze wszystkich stron złote, wyjmujemy je i osuszamy na papierowych ręcznikach.

Podajemy z dowolnym sosem i ew. sałatką.
Szybkie sosy:
1. Jogurt naturalny + przeciśnięty czosnek + sól i pieprz do smaku
2. Podsmażona na 1 łyżce oleju 1 łyżeczka curry z 1 posiekanym ząbkiem czosnku + 1/2 szklanki keczupu+ ew. sól, pieprz i chili do smaku
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: