- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Naan - chleb indyjski
Składniki:
Brak większych obrazków.
50 dkg maki pszennej,
15 dkg drożdży,
3/4 szkl. jogurtu,
2 łyżki masła,
1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki,
czarnuszka (nasiona dzikiej cebuli),
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżki soli.
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać przesiana mąkę, zrobić w niej dołek i wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Wkruszyć do niej drożdże, oprószyć mąką i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jogurt, sól, wymieszać i wyrobić. Ciasto (powinno mieć luźną konsystencję, jeśli jest zbyt ścisłe, dolać trochę ciepłej wody) odstawić na 3 h do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego 4 podłużne, płaskie placki, posypać czosnkiem oraz czarnuszką, lekko je wgniatając w ciasto, i wiórkami masła. Piec 40 min. w temp. 200°C na jasnozłoty kolor.
Składniki:
Brak większych obrazków.
50 dkg maki pszennej,
15 dkg drożdży,
3/4 szkl. jogurtu,
2 łyżki masła,
1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki,
czarnuszka (nasiona dzikiej cebuli),
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżki soli.
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać przesiana mąkę, zrobić w niej dołek i wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Wkruszyć do niej drożdże, oprószyć mąką i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jogurt, sól, wymieszać i wyrobić. Ciasto (powinno mieć luźną konsystencję, jeśli jest zbyt ścisłe, dolać trochę ciepłej wody) odstawić na 3 h do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego 4 podłużne, płaskie placki, posypać czosnkiem oraz czarnuszką, lekko je wgniatając w ciasto, i wiórkami masła. Piec 40 min. w temp. 200°C na jasnozłoty kolor.
Ostatnią edycję dokonał moderator: