Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Naan - chleb indyjski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 543474" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><strong><em>Naan - chleb indyjski</em></strong></span></p><p></p><p></p><p></p><p><em><strong>Składniki:</strong></em></p><p><em>Brak większych obrazków.</em></p><p><em>50 dkg maki pszennej,</em></p><p><em>15 dkg drożdży,</em></p><p><em>3/4 szkl. jogurtu,</em></p><p><em>2 łyżki masła,</em></p><p><em>1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki,</em></p><p><em>czarnuszka (nasiona dzikiej cebuli),</em></p><p><em>1 łyżeczka cukru,</em></p><p><em>1/2 łyżki soli.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Sposób przyrządzenia:</strong></em></p><p><em> Do miski wsypać przesiana mąkę, zrobić w niej dołek i wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Wkruszyć do niej drożdże, oprószyć mąką i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jogurt, sól, wymieszać i wyrobić. Ciasto (powinno mieć luźną konsystencję, jeśli jest zbyt ścisłe, dolać trochę ciepłej wody) odstawić na 3 h do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego 4 podłużne, płaskie placki, posypać czosnkiem oraz czarnuszką, lekko je wgniatając w ciasto, i wiórkami masła. Piec 40 min. w temp. 200°C na jasnozłoty kolor. </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 543474, member: 4238"] [SIZE=12][B][I]Naan - chleb indyjski[/I][/B][/SIZE] [I][B]Składniki:[/B] Brak większych obrazków. 50 dkg maki pszennej, 15 dkg drożdży, 3/4 szkl. jogurtu, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki, czarnuszka (nasiona dzikiej cebuli), 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżki soli. [B]Sposób przyrządzenia:[/B] Do miski wsypać przesiana mąkę, zrobić w niej dołek i wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Wkruszyć do niej drożdże, oprószyć mąką i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jogurt, sól, wymieszać i wyrobić. Ciasto (powinno mieć luźną konsystencję, jeśli jest zbyt ścisłe, dolać trochę ciepłej wody) odstawić na 3 h do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego 4 podłużne, płaskie placki, posypać czosnkiem oraz czarnuszką, lekko je wgniatając w ciasto, i wiórkami masła. Piec 40 min. w temp. 200°C na jasnozłoty kolor. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Naan - chleb indyjski*
Top
Bottom