- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
W oryginale piecze się je w piecu tandoori, ale ja, z braku takiego, upiekłam je na kamieniu.
Jest to bardzo popularne pieczywo na północy Indii, gdzie je się je praktycznie do wszystkiego. Ja lubię jeść je z warzywami, rybą lub po prostu serem.
Jeśli nie chcemy ich zjeść od razu, trzeba je zawinąć w folię, by nie wysychały i nie twardniały.
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej (ja dałam pół białej i pół grahamowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła lub ghee o temperaturze pokojowej
175 ml wody
do smarowania placków:
50 g roztopionego masła i do posypania: czarnuszka lub mak
Z podanych składników wyrabiamy ciasto - mikserem, ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie kleić się do rąk, ale na tyle plastyczne, by móc z niego lepić placki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut, by podrosło.
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C. Jeśli ktoś ma kamień - doskonale. Jeśli nie, można rozgrzać grill lub blachę.
Z ciasta formować okrągłe placki o grubości ok. 0,5 cm. Z podanej ilości wyjdzie 4-6 placków.
Kłaść na rozgrzany kamień lub posmarowaną oliwą blachę. Szybko posmarować z wierzchu roztopionym masłem. Piec 3 minuty. Następnie przełożyć na drugą stronę, znowu posmarować masłem i posypać czarnuszką/makiem. Piec kolejne 3-4 minuty.
Wyjąć z pieca i podawać ciepłe.
Smacznego!
Jest to bardzo popularne pieczywo na północy Indii, gdzie je się je praktycznie do wszystkiego. Ja lubię jeść je z warzywami, rybą lub po prostu serem.

Jeśli nie chcemy ich zjeść od razu, trzeba je zawinąć w folię, by nie wysychały i nie twardniały.
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej (ja dałam pół białej i pół grahamowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła lub ghee o temperaturze pokojowej
175 ml wody
do smarowania placków:
50 g roztopionego masła i do posypania: czarnuszka lub mak
Z podanych składników wyrabiamy ciasto - mikserem, ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie kleić się do rąk, ale na tyle plastyczne, by móc z niego lepić placki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut, by podrosło.
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C. Jeśli ktoś ma kamień - doskonale. Jeśli nie, można rozgrzać grill lub blachę.
Z ciasta formować okrągłe placki o grubości ok. 0,5 cm. Z podanej ilości wyjdzie 4-6 placków.
Kłaść na rozgrzany kamień lub posmarowaną oliwą blachę. Szybko posmarować z wierzchu roztopionym masłem. Piec 3 minuty. Następnie przełożyć na drugą stronę, znowu posmarować masłem i posypać czarnuszką/makiem. Piec kolejne 3-4 minuty.
Wyjąć z pieca i podawać ciepłe.
Smacznego!