- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jeśli lubicie słone przekaski, poniżej przedstawiam Wam jeden z najsmaczniejszych przepisów, jakie znalazłam w tej kategorii. Domowe nachos można zrobić zarówno z tortilli zrobionych własnoręcznie, jak i z kupnych. Bardzo polecam, ponieważ sa pyszne, a ich zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil!
4-6 tortilli
100 ml oleju
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cuminu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
czarny pieprz i sól do smaku
Olej mieszamy z przyprawami. Tortille układamy na desce do krojenia i smarujemy mieszankną przyprawową za pomoca pędzelka kuchennego z obu stron. Następnie ktoimy je najpierw na 8 trójkątów, a każdy z tych trójkątów kroimy pod skosem na pół. Tak, jak na poniższym rysunku:
Tak przygotowane nachosy układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok 5-8 minut, aż się lekko zrumienią. Uważamy jednak, by ich nie spalić, bo wtedy zrobią się gorzkie.

4-6 tortilli
100 ml oleju
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cuminu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
czarny pieprz i sól do smaku
Olej mieszamy z przyprawami. Tortille układamy na desce do krojenia i smarujemy mieszankną przyprawową za pomoca pędzelka kuchennego z obu stron. Następnie ktoimy je najpierw na 8 trójkątów, a każdy z tych trójkątów kroimy pod skosem na pół. Tak, jak na poniższym rysunku:

Tak przygotowane nachosy układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok 5-8 minut, aż się lekko zrumienią. Uważamy jednak, by ich nie spalić, bo wtedy zrobią się gorzkie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: